Mentre la consellera Elsa Artadi i la ministra Meritxell Batet intenten tancar l'entrevista entre el president Quim Torra i el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, el rei Felip VI ha aterrat també en l'agenda de previsions del president de la Generalitat. La raó és la inauguració dels Jocs del Mediterrani que es posaran en marxa divendres de la setmana vinent a Tarragona.

Tot i que la confirmació oficial de la presència del monarca no ha arribat encara, es dona per fet que Felip VI presidirà la inauguració d'aquesta cita esportiva. De fet, ja ha assumit un fort protagonisme en alguns episodis de la preparació dels Jocs, com la constitució del comitè d'honor.

Tampoc el president ha confirmat la seva assistència. Des del gabinet de Torra encara s'està avaluant quina ha de ser la resposta del responsable de l'executiu català. "S'està estudiant. Totes les possibilitats estan obertes", es limiten a assegurar fonts de la presidència del Govern.

Torra ja va enviar un missatge a Felip VI durant el seu discurs d'investidura al Parlament el 12 de maig quan, des de la tribuna i després de recordar els presos polítics i la repressió que pateix Catalunya, va exclamar en castellà "Majestad, així no". Van ser exactament les mateixes paraules amb què va replicar el 4 d'octubre el president Carles Puigdemont al missatge del Rei amb motiu de l'1-O, quan va avalar la repressió de l'Estat contra el referèndum.

El darrer cop que Felip VI va viatjar a Catalunya va ser el passat mes d'abril per presidir el lliurament de despatxos a la darrera promoció de jutges a l'Auditori de Barcelona. Va estar acompanyat pel ministre de Justícia, Rafael Catalá. No hi va haver cap representant de la Generalitat, suspesa pel 155, però tampoc cap ombra d'hostilitat a l'auditori, que va comptar amb la presència entre d'altres del jutge Pablo Llarena.

Va ser una visita ben diferent a la del mes de febrer, quan el monarca va presidir el sopar d'inauguració del Mobile World Congress, també sense presència del govern català, en plena suspensió, i on el president del Parlament, Roger Torrent, tot i ser present va evitar aplaudir-lo. Els  voltants del Palau de la Música, on se celebrava el sopar, van queda blindats aquell vespre, però això no va impedir que el monarca sentís el malestar dels independentistes en uns carrers buits on es va fer sonar l'himne de Riego enmig de crits a favor de la República.

La cita de Tarragona és la primera que es produeix des que la constitució de l'executiu català ha permès al president recuperar les regnes de l'autogovern. Marcarà la resposta del monarca davant la normalització de la situació, i el to que vol imposar Torra a les relacions amb la Corona.

Moltes dubtes, doncs, per resoldre, amb la mirada posada, a més, en la següent cita catalana que li tocaria a Felip VI, per al lliurament dels premis Princesa de Girona previst per al 28 de juny i per al qual el consistori, que l'ha declarat persona non grata, ja li ha fet saber que no li pot cedir l'Auditori de la Fira. I, de fet, l'alcaldessa, Marta Madrenas, vol evitar cedir-li mai més.