“No tindrem cap excusa per treballar per la República”

En un discurs marcat per la reivindicació del referèndum de l’1 d’octubre, Quim Torra ha assegurat que, amb la investidura i la conformació de Govern, “s’aixecarà el 155 i no tindrem cap excusa per treballar per la República”. En la mateixa línia, ha promès ser “lleials al mandat de l’1 d’octubre, construir un Estat independent en forma de República”.

“Majestad, así no”

En un discurs políglota, el candidat a la investidura ha volgut dirigir-se al rei espanyol, especialment després del seu discurs incendiari posterior al referèndum de l’1-O. “Majestat, resulta que hi ha presos polítics i que no s'expressa la voluntat de les urnes”, li ha dit. “Majestat, així no”, li ha etzibat.

“¿Hablamos, señor Rajoy?”

Torra també ha fet servir el castellà per dirigir-se al president espanyol Mariano Rajoy. “Parlem, senyor Mariano Rajoy?”, li ha preguntat, en un discurs en què ha reiterat la “mà estesa” a l’Estat espanyol per a dialogar.

“Unacceptable silence of the european institutions”

També ha tingut paraules, en aquest cas en anglès, per al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, de qui ha “apreciat” les seves paraules d’aquesta setmana. No obstant això, ha volgut lamentar que “hi ha un silenci inacceptable de les institucions europees” respecte del conflicte català. “La democràcia va de parlar els uns amb els altres”, ha reiterat, recordant-li el compromís europeista de la societat catalana.

“Retorn dels presos i exiliats”

Durant la seva intervenció, Torra ha volgut subratllar la situació de provisionalitat de la seva investidura, com a conseqüència de l’excepcionalitat del moment. En aquest sentit, ha assegurat que “la situació de provisionalitat del país pot acabar-se amb el retorn dels presos i dels exiliats”. També s’ha dirigit al jutge Pablo Llarena, a qui ha retret que no compleixi la resolució de l’ONU sobre Jordi Sànchez. "I quan ni una resolució de les Nacions Unides ja no t'afecta, aleshores, fins on pot arribar l’arbitrarietat? En mans de qui està la justícia a Espanya?", ha preguntat.

“Persistirem, resistirem i l'investirem”

Malgrat que ell és el candidat que se sotmet al debat d’investidura, el presidenciable ha volgut deixar clar des del primer moment que el president “legítim” és Carles Puigdemont. “Havia de ser Puigdemont qui fes aquest discurs, i haurà de ser ell qui el faci el més aviat possible”, ha dit. “Persistirem, resistirem i l’investirem”, ha promès.

“Retirarem la demanda pel 9-N”

Entre les diverses iniciatives que ha promès que durà a terme un cop sigui investit, Torra s’ha compromès a retirar la demanda que va presentar la Generalitat “obligada del 155” al Tribunal de Comptes contra els responsables del 9-N. En aquest sentit, ha tingut un record per l’expresident Artur Mas, present a la tribuna, però també per Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau.

“Avaluar i reparar els efectes del 155”

Una altra de les primeres mesures que adoptarà si és investit és el nomenament d’un comissionat per “avaluar i reparar els efectes del 155”. En aquesta línia, ha reiterat que amb la formació de Govern es recuperaran les institucions intervingudes.

"Muriel era una revolucionària que somreia"

Un dels moments emotius del discurs d’investidura del candidat de JxCat ha estat la referència a l’exdiptuada i expresidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casal, a qui va succeir al capdavant de l’entitat. “No era només el somriure d’una revolució, era una revolucionària que somreia”, ha dit d’ella. "Ella va sobrevolar una Catalunya en refundació, lligant tot allò que es podia lligar, fossin persones, sentiments, idees o temps. I sobretot el llegat de la Muriel és un llegat increïble, perquè la Muriel ens va regalar esperança".

"Es parlarà de vida"

Entre les diverses cites que ha fet el candidat a la investidura, una de les més sorprenents ha estat la que ha fet a un grup de música, més aviat proper a la CUP. "Com diu la cançó de Txarango: Ho tindrem tot i es parlarà de vida", ha afirmat Torra.