El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat aquest diumenge tornar a dialogar amb el govern espanyol sense condicions i "de tu a tu, parlant de tot", per a la qual cosa ha apostat per "recuperar aquella figura del mediador, del relator, diguem-li com vulguem".

En una entrevista que publica avui el diari Ara, Quim Torra ha informat que va trucar al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, dilluns passat, després de les eleccions, i que no li va agafar el telèfon: "Han passat cinc dies, no m'ha trucat".

Les condicions que posaria el president Torra per iniciar el diàleg, segons ha dit, són que "no hi hagi condicions i que el Govern de Catalunya s'assegui amb el govern espanyol, de tu a tu, parlant de tot".

"I això ―ha afegit― ho fem, aquesta vegada sí, amb unes condicions de formalitat, per la qual cosa hem de recuperar aquella figura del mediador, del relator, diguem-li com vulguem, que ha d'ajudar a vestir un procés de negociació seriós i creïble".

El president de la Generalitat es mostra confiat que "amics com Jaume Asens o Gerardo Pisarello (de Catalunya en Comú), que han anat sempre a les manifestacions en favor dels presos polítics i han estat sempre al costat del dret d'autodeterminació de Catalunya, no renunciaran als seus principis i que, per tant, certament aquí hi pot haver un canvi" polític en la qüestió catalana.

Preguntat per si la investidura de Sánchez depengués dels vots del seu partit i si estaria disposat a votar no i anar a unes terceres eleccions, Torra contesta que "és evident que sí. Nosaltres ja votem no al senyor Sánchez i no votarem mai a canvi de res. En absolut. Ni donarem més xecs en blanc".

Sobre les protestes que s'han produït a Catalunya després de conèixer-se la sentència del procés, Torra celebra "que la ciutadania s'hagi empoderat i hagi sortit al carrer massivament i pacíficament".