El president de la Generalitat, Quim Torra, ha confirmat que presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra la decisió del TSJC d'inhabilitar-lo i que davant d'aquesta instància reclamarà de nou que es presenti una qüestió prejudicial al TJUE de Luxemburg. "La meva confiança en la justícia espanyola és nul·la després d'haver contemplat el judici polític celebrat al Tribunal Suprem que ha portat a 100 anys de presó a membres del Govern", ha argumentat el cap de l'executiu català el mateix dia que s'ha conegut la sentència del TJUE que dicta que Oriol Junqueras gaudia com a eurodiputat d'immunitat quan va ser jutjat i condemnat.

"Avui hem vist com es feia justícia des d'Europa", ha subratllat Torra en el marc d'una declaració institucional a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat després que aquest matí el TSJC ha fet pública la sentència en què el condemna per desobediència. El president ha assegurat que l'únic objectiu era inhabilitar-lo i que "aquesta justícia no és cega ni imparcial sinó partidista i profundament injusta".

"Un tribunal format per tres persones desproveïdes de la més elemental imparcialitat, en un procés ple d'irregularitats, impulsat per una Fiscalia convertida en garant del interessos del Govern espanyol pretén canviar un president escollit pels representants de milions de catalans", ha retret.

"La repressió no s'ha aturat", ha advertit per afegir que la seva condemna era previsible perquè "som davant de tribunals polítics que jutgen per motivacions polítiques. No hi ha justícia quan es tractat de jutjar independentistes", ha reblat.

Iniciativa al Parlament

El president ha insistit que no l'inhabilitarà cap tribunal "amb motivacions polítiques" i que només ho pot fer el Parlament. Per aquesta raó, ha demanat als grups parlamentaris que li van fer costat per prendre possessió de càrrec i aquells que s'hi vulguin sumar que mostrin el seu suport al Parlament. "Cal deixar ben clar que els presidents d'aquest país no els decideixen els tribunals en procediments irregulars, polititzats i amb sentències ja redactades abans del judici", ha explicat.

Per Torra, aquesta resposta és necessària perquè la sentència d'avui "és una porta oberta a la desmesura, l'autoritarisme i contra la llibertat d'expressió".

El president s'ha referit també a la sentència del TJUE sobre la immunitat d'Oriol Junqueras i ha exigit la nul·litat del judici del Suprem contra els líders de l'1-O, l'alliberament dels presos i el retorn dels exiliats.