Les crítiques de titella de Carles Puigdemont que ha rebut el president, Quim Torra, des del mateix moment en què va assumir la presidència no semblen preocupar-lo especialment. Així ho assegurava el cap de l'executiu català a El Nacional durant el recorregut pel Palau de la Generalitat per elaborar aquest reportatge.

“M’equivocaria molt si no contrastés amb Puigdemont tot el que estem fent. Treballem perquè torni”, explica, alhora que subratlla l'interès pel "seu consell i les seves directrius".

És més, Torra confessa que el retorn de Puigdemont s’ha convertit en una imatge a la qual fins i tot ha donat forma: “Penso sempre en una escena de Barcelona col·lapsada amb un milió de persones i entrar a la plaça Sant Jaume plena de gom a gom el president Puigdemont i jo rebent-lo al Palau de la Generalitat. En aquesta escena hi somio”.

I veu aquesta imatge possible? “Guanyarem, si no, no seria aquí”, replica.

Torra argumenta que el discurs del Govern català ha de “virar cap a donar esperança a la gent, de manera molt realista” però també adverteix que això requereix “un enorme esforç per part de tots els catalans i uns grans sacrificis”.

“La població ha de prendre consciència del que suposarà tirar endavant el procés a la independència, els esforços i sacrificis. Però alhora estic segur que si hi ha la determinació, nosaltres serem lliures”, sentencia.

El president, que ja va explicar dimarts en l’entrevista amb Mònica Terribas a Catalunya Ràdio que havia confessat al responsable del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no té res a perdre en el seu pols polític amb l'Estat, assegura que per la lluita pels seus ideals seguirà “fins on faci falta” i que va acceptar aquesta responsabilitat perquè no podia rebutjar la proposta, en un moment tan extraordinari com el que viu Catalunya i amb l’existència de presos polítics i exiliats.

Jo podria haver estat Jordi Cuixart, a la presó”, evoca, recordant que després de la mort de Muriel Casals va ser ell qui va assumir la presidència d’Òmnium fins que Cuixart va ser escollit president de l'entitat.

Dos mesos després d'entrar al Palau de la Generalitat, Torra admet que assumir la presidència de la Generalitat “impressiona molt”, que l'ha sorprès fins a quin punt en cap moment aquesta condició l’abandona, i que resulta complicat “assumir aquest rol tan expansiu” les 24 hores del dia.

Compara la presidència amb viure a l’ull de l’huracà, recorda la dificultat dels primers dies, arran de les piulades i articles que van donar peu a acusacions de supremacista i racista, però sosté que ja ha ofert totes les explicacions que havia de donar i ara ja replica als insults amb querelles.