El president de la Generalitat, Quim Torra, considera una "temeritat" pensar en el desconfinament sense tenir present un "pla de tests massius" del coronavirus ni comptar amb "fàrmacs suficients". Per aquest motiu, i tenint en compte que "les UCI estan al límit" i que "els hospitals tenen sobrecàrrega màxima", considera que la pròrroga de l’estat d’alarma ha d'incloure encara un "confinament total excepte serveis essencials". Així ho ha traslladat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la reunió de presidents autonòmics celebrada aquest matí telemàticament.

"No volem que el govern d'Espanya s'equivoqui, no ens ho podem permetre", ha assegurat en una compareixença institucional posterior, on ha avançat que el president de Castella i Lleó i la presidenta de les Illes Balears, un del PP i l'altra del PSOE, han estat d'acord amb aquest plantejament. Per Torra encara no és "el moment de relaxar-se" i ha avisat que, malgrat sigui un "sacrifici", calen "unes setmanes" per planificar bé com ha de ser el desconfinament. "Hem de fer-ho bé a la primera, no podem fallar", ha apuntat en aquest sentit. 

Segons Torra, el pla per sortir del confinament s'ha de fer "amb rigor" i fent proves del virus, perquè sinó alerta que es posarà en risc "treballadors no essencials", i aposta perquè sigui "descentralitzat" i tal com demanen els experts. "El procés de desconfinament ha de ser controlat, ben planificat, eficaç i concertat amb Catalunya", ha avisat el president, que s'ha obert a "col·laborar per dissenyar-lo conjuntament" amb el govern espanyol i la resta de comunitats. Torra aposta perquè sigui "gradual" tant pel que fa a zones com a persones de risc i "amb un pla de fàrmacs. Tot i això, ha avisat que "encara no és el moment" i "res fa pensar que el 13 d'abril ho sigui".

Retorn de competències

En la reunió, Torra també ha avisat a Sánchez de la manca de materials de protecció, especialment a les residències, i li ha demanat el retorn de les competències. "Vist el fracàs del sistema de subministrament centralitzat, es demana el retorn de les nostres competències", ha apuntat Torra, que ha detallat que la Generalitat ha estat qui ha aportat el 90% dels materials a la sanitat, enfront del 10% que ha vingut per part del govern espanyol.

"Tot i la recentralització, la Generalitat ha carregat amb el pes", ha afirmat durant la compareixença, reclamant també més recursos econòmics al Govern espanyol. Dels 1.800 milions de sobrecost sanitari que la Generalitat calcula que hi haurà aquest any, l'Estat només ha anunciat que transferirà 50 milions. Un import que el cap de l'executiu considera del tot insuficient.

Amb tot, Torra també ha demanat la posada en marxa d'una Renda Bàsica Universal i la suspensió del pagament de quotes i impostos a empreses i autònoms. "Cal que tots els ciutadans tinguin diners a la butxaca per poder comprar", ha avisat. A més, ha demanat la flexibilització del dèficit i que els ajuntaments puguin utilitzar superàvits aquest any. 

En la trobada telemàtica de presidents, Sánchez també ha traslladat que preveu separar els positius per coronavirus però que no tinguin símptomes. D'aquesta manera preveu frenar una nova propagació de la pandèmia. És per això que, en la seva reunió ha reclamat als presidents autonòmics una llista d'infraestructures públiques i privades per acollir aquestes persones. El president espanyol també els ha avançat que entre avui i demà rebran un milió de tests de covid-19.