El govern espanyol preveu separar i aïllar positius per coronavirus que no tinguin símptomes. D'aquesta amanera preveu frenar una nova propagació de la pandèmia. És per això que, en la seva reunió telemàtica d'aquest diumenge, Pedro Sánchez ha reclamat als presidents autonòmics una llista d'infraestructures públiques i privades per poder acollir aquestes persones. El president espanyol també els ha avançat que entre avui i demà rebran un milió de tests de covid-19.

Segons confirmen fonts presents a la reunió, Pedro Sánchez ha reclamat que aquest llistat d'infraestructures públiques i privades estigui elaborat abans del divendres 10 d'abril. És el dia que acaba el permís retribuït per Setmana Santa, i a partir del dilluns 12 els treballadors de sectors no essencials podran tornar als seus llocs de treball, posant fi a les mesures d'enduriment del confinament. El govern espanyol preveu que l'estat d'alarma s'allargui més enllà del 26 d'abril, però que es vagi desescalant de forma gradual.

Això és el que es va fer a la província xinesa de Wuhan per fer front a la propagación del coronavirus. En hospitals anomenats Arca de Noè s'allotjaven pacients sense símptomes greus però que havien donat positiu i podien propagar ràpidament l'epidèmia.

Des de dos quarts d'onze del matí, Pedro Sánchez està mantenint la seva reunió setmanal amb els presidents autonòmics. És la tercera trobada d'aquest tipus en el marc de la crisi del coronavirus. Avui també l'acompanyen els ministres i autoritats delegades competents Salvador IllaJosé Luis ÁbalosFernando Grande-Marlaska i Margarita Robles.

Cal tests massius i “detecció precoç”

La cap d’àrea del Centre d’Alertes Sanitàries, la doctora María José Sierra, ha defensat que aquesta mesura serà clau en la “fase fonamental que tenim per davant de desescalada o transició”. Per a fer-ho amb èxit, ha assenyalat que cal fer “tests a totes les persones que inicïn símptomes” per a una “detecció precoç de tots els casos” i el seu posterior aïllament”. La quarantena en instal·lacions públiques o privades és una alternativa al confinament domiciliari, quan aquest no garanteix l’objectiu. “Esperem que en poques setmanes puguem començar”, ha assegurat.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món