El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida aquest diumenge a fer una marxa pels drets civils i nacionals del país i pel dret a l'autodeterminació. En l'acte d'homenatge als 50 anys del conseller empresonat Josep Rull a Terrassa, Torra ha avançat el contingut de la compareixença prevista per dimarts i també ha demanat unitat. "Units, si ho fem guanyarem. No tingueu cap dubte, cap por", ha afirmat.

El president ha apuntat que es guanyarà perquè "estem al costat correcte de la història" i perquè el poble català "no sap fer les coses" d'una altra manera que "pacíficament" i "democràticament". També ha criticat el procés judicial de l'1-O i l'ha qualificat de "farsa". "Aquesta vergonya l'hem de lluitar plegats", ha afirmat. 

50 aniversari Josep Rull - ACN

Imatge: ACN

En un acte festiu que ha servit per celebrar els 50 anys de l'conseller Rull empresonat a Lledoners i que ha estat seguit per més d'un miler de persones, el cap de l'executiu també ha animat els terrassencs a assistir a la diada de l'11 de setembre i els ha demanat que en les properes setmanes tinguin present l'"humanisme", "compromís", "somriure" i "patriotisme" del conseller. 

Per altra banda, l'esposa del conseller, Meritxell Lluís, també ha intervingut a l'acte per traslladar les paraules que Rull havia escrit des de la presó de Lledoners. En la missiva, Rull ha agraït els assistents participar de la festa i  ha constatat que els polítics empresonats no tindran un "judici just " en un tribunal "imparcial".

Tanmateix, Rull ha assegurat que no els faran callar i ha recordat que el seu compromís amb la llibertat de Catalunya és "insubornable" alhora que ha agraït la mobilització "incansable" i "pacífica". "Moltes gràcies per aquest regal tan extraordinari", ha sentenciat. 

La música i la cultura popular han estat les protagonistes de l'acte. Les tres colles castelleres de Terrassa han aixecat uns pilars i diversos conjunts han interpretat temes reivindicatius com La cançó dels indignats,intepretada per un cor de Terrassa.  

Els crits de "Llibertat presos polítics" han interromput en diverses ocasions els parlaments. Finalment, l'acte ha acabat amb la interpretació d'Els Segadors i un emotiu vídeo en record de tots els presos i exiliats.