El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fixat fins on arriba la inhabilitació de Quim Torra com a president. El tribunal de la sala civil i penal fixa els termes un cop imposada ja la condemna ferma per desobediència i se li abona un dia per cada tres dels que ha estat privat anticipadament de la condició de diputat.

A més, el tribunal, presidit per la magistrada Maria Eugènia Alegret, determina que la inhabilitació no afectarà la seva condició d’expresident i que, per tant, mantindrà els honors i remuneració que comporta el càrrec. Aquest darrer punt no s'ha votat per majoria, sinó que hi ha hagut un vot particular en contra, precisament el del president del TSJC, Jesús María Barrientos.

Tant Alegret com el magistrat Jordi Seguí defensen que “els honors dels quals va ser privat el penat comprenen tots aquells associats al càrrec institucional en l’exercici del qual va cometre el delicte de desobediència, però no els derivats, entre els quals es troben els integrants de l’estatut legal d’expresident de la Generalitat”.

I en aquest sentit, en la resolució fan constar que “la configuració per llei de l’estatut de l’expresident de la Generalitat autoritza a qualificar aquesta figura de dignitat mancada de tota funció representativa o executiva”. I és per això que conclou que “no pot considerar-se que aquells que gaudeixin d’aquesta condició, que té autonomia i substantivitat pròpia encara que derivi d’una situació anterior, ostentin un càrrec anàleg al de president”.

Torra i Boye porta TSJC judici llaços grocs

Barrientos contra Torra

El president del TSJC, qui va presidir també el judici contra Quim Torra, s'ha desmarcat del tribunal que ha fixat els límits de la pena: "Per condemna penal ferma, l’estatut d’expresident no podrà ser adquirit en tant no hagi deixat complerta la pena imposada, atès que la citada pena no només l’inhabilita per al desenvolupament del càrrec de President de la Generalitat sinó que a més el priva de tots els drets —inclosos els econòmics—, prerrogatives, tractaments i honors inherents al mateix, entre els quals s’inclouen aquells que haurien de permetre’l accedir a la condició d’expresident de la Generalitat, i que únicament podrà reivindicar una vegada deixi extingida la pena”.  

Barrientos argumenta que la vinculació entre el càrrec de president i el d'expresident és molt estreta i que, per tant, la inhabilitació d'un càrrec inhabilita l'altre: “Atesa la intensa vinculació entre el càrrec de president de la Generalitat i la condició d’expresident de la Generalitat, resulta natural que la privació de la primera porti implícita la impossibilitat d’adquirir la segona”. 

El president del TSJC intenta, en el seu vot particular, diferenciar el cas de Mas —que també va ser jutjat pel TJSC— amb el de Torra. Sobre Mas diu: "El condemnat pel delicte comès amb aprofitament del càrrec de president de la Generalitat ja no ho era, de manera que respecte del mateix, la pena d’inhabilitació mai va suposar la privació de càrrec del president de la Generalitat, sinó, únicament, de la possibilitat d’adquirir-lo”.