És conegut que el president Quim Torra és admirador de Lluís Llach, tant professional com personalment, i aquest dijous ho ha tornat a demostrar. Torra ha estat l'encarregat d'inaugurar l'exposició 'Lluís Llach. Com un arbre nu', un repàs del llegat que ha deixat el cantautor després de 50 anys de trajectòria. Ho ha fet acompanyat de la consellera de cultura, Mariangela Vilallonga, així com de l'exconsellera i actual líder de JxCat a Madrid, Laura Borràs. 

Tots tres han fet un passeig per l'exposició, on es recorden les seves cançons i vivències, i fins i tot han pogut fer un salt en l'espai temps –almenys durant uns minuts– a través d'una experiència virtual. Amb una ulleres 3D, Torra i Borràs s'han pogut teletransportar a una biblioteca antiga i han pogut escoltar i veure una recreació de Llach cantant i tocant el piano.

Després d'un recorregut pels diferents escenaris de l'exposició, que ha durat una mitja hora, Torra ha elevat la figura de Llach assegurant que ha estat la "banda sonora particular de la vida de molts" catalans i també del "país". A més, el president ha assenyalat que no es tracta d'un "homenatge" sinó del retorn d'un "deute" i, fins i tot, ha arribat a parlar d'un "acte d'amor". "He tingut molta sort a la vida, l'última ser president del meu país i conèixer gent extraordinària com Llach", ha apuntat el president amb certa emoció a la cara.

6D779231 EFA8 43D4 AB23 E783DBEE95A3 51773 00001C554AA07779

L'absència més destacada de la inauguració, però, ha estat el protagonista, el mateix Lluís Llach, que és de viatge al Senegal ajudant en les tasques de reconstrucció d'una escola. Tot i això, ha enviat una carta demanant excuses, en la que també ha volgut deixar clar que no li agraden els homenatges, tot i ha agrair les mostres d'efecte.

L'exposició, obra de l'artista Lluís Danès, es podrà veure a l'Arts Santa Mònica fins al mes d'abril.