Fins a 300 independentistes  han enviat una carta a l’expresident de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en la qual li retreuen el premi Princesa d'Astúries que li van concedir el mes d'octubre del 2017, just després del referèndum i del discurs de Felip VI el 3-O. Els independentistes li han demanat que "renunciï públicament" a aquest guardó. Entre els signants d'aquesta missiva destaquen el president Quim Torra, l'exvicepresident de la Mesa del Parlament Josep Costa, Valtònyc, Lluís Llach, David Fernández, Josep Lluís Carod-Rovira, així com alcaldes de diversos municipis catalans i representants de la societat: músics, escriptors, actors, advocats, mestres...

 

Els independentistes han volgut explicar-li a Juncker el context en el qual se li va entregar aquest premi, atorgat per la Fundació Princesa d'Astúries, ara fa quatre anys i la interpretació que "fan tants demòcrates del fet d'haver acceptat aquell premi en particular". Per aquest motiu, li han aclarit que el va rebre "només vint dies després que el poble català hagués exercit el seu dret a vot en un referèndum democràticament convocat pel Parlament català". 

Blanquejar el règim 

Els signants de la carta informen Juncker de les agressions de la policia espanyola a "votants de totes les edats", que van provocar 1.066 lesionats, la reacció de la premsa democràtica, que ho va descriure com "un dels pitjors atacs produïts contra els drets democràtics en la història recent de la Unió Europa", i del discurs de Felip VI, pare de la princesa d'Astúries, "un dels més agressius i discriminatoris pronunciat per un monarca europeu". 

Per tot plegat, en la seva missiva els independentistes denuncien que l'expresident de la Comissió Europea "fes el joc" a un règim polític que ha desatès l'estat de dret, després d’assegurar en el seu discurs d'acceptació que justament, "la força d'Europa rau en l'estat de dret". Els signants consideren que és evident que el guardó se li va entregar en un intent de "blanquejar el règim que persegueix els seus adversaris polítics". 

Renunciar l'honoraria 

Al text també recorden a Juncker les condemnes als presos polítics per uns "delictes" que cap altre estat europeu "no ha reconegut com a tals" i que a la persecució al Govern  "cal afegir-hi 3.400 represaliats més pel simple fet d’haver exercit el seu dret a la protesta pacífica". 

Els independentistes conviden així Juncker, "home d'estat just i honorable", a renunciar públicament a aquest premi. Creuen que fer-ho l'honoraria, ja que suposaria "un pas endavant per a la democràcia i un impuls per als valors de justícia i equitat que han de guiar la Unió Europea si es pretén reforçar els seus vincles interns i recuperar la confiança de la gent en les seves institucions". Els 300 signants esperen que es pugui corregir "la injustícia que Espanya ha comès amb el poble de Catalunya". 

A la imatge principal, Felip VI amb Juncker / Europa Press