No ha calgut arribar al judici per desobediència contra el president, Quim Torra, per no retirar els llaços grocs al palau de la Generalitat durant la campanya electoral del 28-A. El simple fet de fixar la data al calendari per a la seva celebració ha generat un sorprenent conflicte arran de la coincidència amb el debat de política general previst al Parlament. De moment, ningú es mostra disposat a moure peça, mentre la polèmica s'enquista a cada hora que passa.

El president ha assegurat des del primer moment que no li pertoca fer cap moviment, ha apel·lat a la separació de poders perquè actuï en conseqüència el Tribunal i ha donat a entendre que, si es manté aquesta situació, no es presentarà al judici.

L'avís del president no ha impressionat el TSJC. A través d'un escrit ha replicat aquest dimarts que per fixar el calendari es va consultar l'agenda del Parlament i que no hi constava cap previsió. No només això, el tribunal ha afegit que, de fet, el ple encara no està convocat, i que, per tant, tampoc hi ha raó per canviar la data.

Finalment, la Mesa del Parlament, recollint el parer del president, tampoc ha volgut donar-se per al·ludida i ha deixat clar, enmig les protestes de l'oposició, que no té intenció de demanar cap canvi.

I les espases es mantenen en l'alt, amb l'afegit que la defensa de Torra havia presentat un escrit de recusació contra el jutge Jesús María Barrientos, que és a més president del TSJC, i contra la magistrada Mercedes Armas, i aquest matí el tribunal ha fet saber que no acceptava ni tan sols a tràmit la petició al·legant defectes de forma.

Enmig d'aquest embolic de calendari, la conseller de Presidència, Meritxell Budó, no ha volgut avançar quina serà la resposta del president si el calendari es manté. Ha assegurat que es tracta d'una decisió personal de Torra i que el president encara no ha pres cap decisió.

De moment, tant el ple per al debat de política general com el judici per desobediència contra el president es mantenen els mateixos dies, el 25 i 26 de setembre. Així és des de fa més d'una setmana.