El president, Quim Torra, ha aprofitat la seva intervenció aquest dimecres al teatre Kursaal de Sant Sebastià per cridar Euskadi a posar en marxa juntament amb Catalunya un "front democràtic de defensa de les llibertats, inclòs el dret a decidir i el dret a l'autodeterminació". "Marxem junts, bascos i catalans. Junts som més forts i més lliures", ha advertit. 

"El dret a l'autodeterminació no és negociable, us pertany a vosaltres que aspireu a aconseguir la llibertat de la vostra nació. I és en el camí de la recuperació de la sobirania que Catalunya i el País Basc poden avançar junts i vèncer l'autoritarisme de l'Estat espanyol", ha proclamat.

Fins i tot ha apuntat la possibilitat d'anar plegats a les eleccions europees per fer sentir "el clamor de sobirania i democràcia" al Parlament Europeu junt amb valencians, gallecs, mallorquins... "Ens ho plantegem?", ha interrogat.

El president ha pronunciat la conferència Catalunya: sobirania, democràcia i llibertat, convidat per la plataforma cívica basca Gure Esku Dago, que va néixer el 2003 amb l'objectiu d'activar el procés polític basc i que ha impulsat les consultes sobre el dret a decidir que s'estan celebrant a Euskadi.

Precisament, ha mostrat el seu orgull pel poble basc que "vol decidir pacíficament i democràticament el seu futur polític" i ha descrit les consultes que s'estan fent a Euskadi com una gran notícia que mostra com la gent s'organitza al voltant de les urnes. "Cada mà que introdueix un vot a una urna és una eina de construcció social. Les urnes són les armes de construcció massiva que tenim els pobles", ha reblat.

Referèndums a tota Espanya

De fet, durant la conferència no només ha dirigit el seu discurs a Euskadi, sinó al conjunt del poble espanyol, al qual ha emplaçat a "empoderar-se i ser conscient de la sobirania que té". "El poble espanyol espero que molt aviat envaeixi els pobles dels referèndums que ha de fer. Monarquia o república: aquest és el referèndum que Espanya ha de fer", ha proclamat.

Seguien l'acte des de les primeres files els responsables de Gure Esku Dago i dirigents abertzales com Arnaldo Otegi. També alguns dirigents del PNB com Joseba Egibar. Precisament, una de les afirmacions que ha suscitat més aplaudiments dels presents ha estat que no donarà suport als pressupostos de Pedro Sánchez.

Crits de "llibertat"

En prendre la paraula, el president ha pronunciat unes paraules en euskera, que han estat rebudes amb un llarg aplaudiment davant del qual s'ha declarat emocionat pel suport d'un "poble germà". L'ovació més contundent, però, s'ha produït quan ha evocat els polítics i líders socials independentistes exiliats i presos i ha demanat un aplaudiment per a ells, una petició davant la qual els presents han respost dempeus i amb crits de "Llibertat!".

Igualment ha rebut una especial acollida del públic la proclama de Torra que no acceptarà sentències que no siguin la lliure absolució d'aquesta gran causa contra l'independentisme. "Es tracta de ser fidels a la nostra consciència de persones lliures. La seva voluntat de venjança serà la llavor de la nostra llibertat i la defensarem fins a les darreres conseqüències", ha garantit.

No passaran

Torra també ha volgut aprofitar per sortir al pas de les veus que parlen de divisió a la societat catalana. S'ha mostrat "orgullós" de la resposta del poble català davant pressions, repressió i profecies de desastres, "un poble plural i lliure". "No hi ha problemes de convivència a Catalunya, després del que hem passat som més forts que mai. Mai la cohesió social es juga per un debat polític, mai en pobles units", ha reblat.

"No permetrem que el feixisme s'instal·li als carrers. No passaran", ha conclòs recollint les paraules per les quals està imputat Jordi Cuixart.

El president havia començat la seva intervenció denunciant la involució democràtica a Espanya, que ha descrit més aviat com una "màscara que ha caigut". "Comencem a pensar que no és una involució sinó un franquisme latent que s'ha desacomplexat. La monarquia viu la crisi més profunda des que va ser designat successor Joan Carles", ha denunciat, a més d'acusar els poders de l'Estat de tapar-se les vergonyes els uns als altres, igual com ho fan els principals partits: "avui per tu, demà per mi".