La crisi que ha patit l'independentisme al Parlament ha estat molt present aquest matí a la sessió de control al president, Quim Torra, que s'ha fet a la Cambra catalana. Ha aparegut no només en les preguntes de l'oposició sinó també en les dels portaveus d'ERC i JxCat, en resposta als quals Torra ha cridat a recuperar l'esperit de l'1-O i la unitat de l'independentisme.

"Cal dir-los que no ens dividiran. És la millor resposta, l'única possible. Que abandonin tota esperança que ens dividiran. Anirem fins al final", ha advertit el president després que el diputat de JxCat, Albert Batet, fes repàs de la persecució que pateix l'independentisme per part de l'Estat.

"En aquest moment aquest país necessita que tots, a la una, recuperem l'esperit de l'1-O. És el millor que hem estat capaços d'expressar, ens va mobilitzar a tots i va fer possible el que semblava impossible. Jo apel·lo a que recuperem aquell esperit, de defensa, de resistència, però sobre tot de victòria", ha respost al republicà Sergi Sabrià.

Necessitem concreció i lideratge

El president ha invocat el seu origen no en els partits sinó a les bases de les entitats independentistes per expressar la seva resposta a la crisi que es va registrar ahir. "Em dol per tota la gent el que ha passat aquests dies al Parlament. Necessitem concreció, enviar un missatge clar i potent, necessitem enviar lideratge. Jo hi sóc, aquí estic", ha assegurat.

Sessio de contro Quim Torra pantalla - Sergi Alcazar

El president Quim Torra, a una de les pantalles de la sala de premsa del Parlament durant el ple / Foto: Sergi Alcàzar

Sabrià, en formular la seva pregunta, havia advertit que avui l'independentisme, sense majoria, és més dèbil que ahir, però malgrat tot ha de seguir avançant perquè els objectius com a país han d'estar per sobre de les diferències. "Fer la independència, defensar els qui pateixen la repressió, ajudar els catalans que avui ho tenen més difícil... Defensar-ho conjuntament és compatible amb defensar-ho des de visions diferent", ha assegurat, però ha afegit que quan la divisió s'imposa són més dèbils.

"No podem esperar ni un minut més, fem front als reptes que té el país. La unitat d'acció no pot esperar més. Posem-hi esforç, generositat i l'energia que faci falta. Són els grans consensos de país els que ens permeten avançar", ha advertit.

Relació amb el CDR

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha preguntat al president sobre la seva relació amb els CDR: "Al final no és un mer substitut d'un suposat president de la Generalitat que està exiliat i no fugat, a vostè el que li agrada és ser el cap d'aquests CDR!", ha ironitzat el diputat taronja que ha reblat: "Després de l'ensorrament d'ahir del bloc independentista, ja li ha caigut la careta de nacionalista radical i s'ha posat el del CDR".

Torra també ha optat per la ironia per fer la rèplica, però per advertir que estaria bé que algun dia, alguna de les intervencions del portaveu de Ciutadans no fos per amenaçar. "Si pretén que criminalitzi una organització com CDR no ho faré. Cometen una gran irresponsabilitat parlant en els termes que ho fan, parlant de comandos. Vostès tindran la responsabilitat del que pugui passar en el futur", ha advertit.

El crèdit de Sánchez ha acabat

En el seu torn, el socialista Miquel Iceta ha retret que fa l'efecte que l'únic que manté unit el govern és aguantar fins a les sentències i ha cridat a aprofitar l'oportunitat de tenir un Govern a Espanya disposat a negociar. "La situació del país exigeix diàleg sobre futur i present, Catalunya endins i Catalunya enfora, i des del respecte a les persones, les institucions i la legalitat", ha reclamat exigint al president que lideri aquest diàleg.

"No abandonarem mai la bandera del diàleg, una altra cosa és veure si des de l'Estat espanyol, aquesta bandera és alguna cosa més que retòrica. Perquè, fins ara, què ha passat? on són els nostres diputats?", ha demanat en referència als presos polítics: "És impossible pretendre parlar que estem en una situació de normalitat política, estem en una situació d'excepcionalitat".

Torra ha insistit que els missatges dels presos reclamen diàleg i que això és el que reclama Puigdemont movent-se en llibertat pel món, però ha advertit: "El crèdit del president Sánchez s'ha acabat. Necessitem una oferta ja damunt la taula".

Pressupostos amb CUP i Comuns

La portaveu dels Comuns, Jéssica Albiach, ha demanat a Torra el seu parer sobre l'oferiment de l'alcaldessa Ada Colau de pactar els pressupostos amb socialistes i amb la formació morada a Barcelona, Catalunya i Espanya. "Fem una crida a un acord de mínims per un gran acord de pressupostos", ha subratllat.

Torra ha insistit que el seu govern vol pactar amb la CUP i els Comuns els comptes, perquè són amb qui se senten "en sintonia per tirar endavant els pressupostos".

El president ha acceptat tots els temes que ha posat Albiach damunt la taula sobre habitatge i pobresa, però ha demanat de nou quin és l'acord de mínims que plantegen al PSOE sobre autodeterminació. "Hem de resoldre-ho. Sé que estan aprop, que ho defensen, però en aquests moments, del Govern de l'Estat no hem rebut cap resposta a les peticions que hem fet. Necessitem que Sánchez abans de novembre faci un gest i expliciti si hi ha un referèndum acordat damunt la taula", ha advertit.

La CUP: amb el nostres suport, no

La diputada de la CUP Maria Sirvent ha acusat Torra de retòrica processista, que a la pràctica vol dir "acatar el que decideix el govern espanyol i acceptar les retallades". "Amb el nostre suport, no, senyor president", ha advertit.

Torra ha replicat assegurant que el seu executiu "governa per a les persones". "El nostre projecte polític l'hem expressat molt bé. Seguim dient el mateix, i seguim tenim els mateixos suports per tirar-ho endavant", ha assegurat el president.

"Aquest govern s'ha adreçat al seu objectiu irrenunciable de fer la República catalana i governar per a la gent", ha reblat.