El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assistit aquest dilluns al vespre a la commemoració de la batalla de Talamanca on ha apel·lat a l'esperit de nació dels soldats "per voler tirar endavant el país" i la seva voluntat "d'una Catalunya lliure". "Per fer efectiva aquesta república necessitem tota la disposició fins a les últimes conseqüències", ha instat als assistents, tot posant com a exemple els soldats. "Si no som lliures no som res", ha afegit.

Torra, que estava acompanyat del vicepresident de la mesa del Parlament, Josep Costa, i de la secretària, Adriana Delgado, ha aprofitat per mostrar el seu suport i rebutjar la querella que s'ha presentat contra la mesa del parlament "per autoritzar el debat polític", un fet, que ha afegit "no pot passar". "Un Parlament està per parlar, discutir i votar", ha recalcat.

Talamanca, l’última victòria

Talamanca ha acollit aquest dilluns al vespre la commemoració de la batalla del 1714, la darrera campanya militar de la Guerra de Successió Espanyola a Catalunya. L'acte, que ha comptat amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha estat marcada per la reivindicació de la llibertat dels polítics empresonats i a l'exili.

Aprofitant l'efemèride de la batalla, el president ha instat als assistents a recuperar l'esperit dels soldats i el seu esperit "de nació" i com van lluitar "fins a les últimes conseqüències". "Venim d'un referèndum i d'una declaració d'independència", ha recordat, tot afegint que com els soldats "necessitem tota la disposició fins a les últimes conseqüències per fer efectiva aquesta república".

"L'esperança és la llibertat", ha insistit, tot apuntant que "si no som lliures no som res". I ha fet una crida que en els mesos que venen "hem de tenir clar una idea tan bàsica de llibertat o llibertat".