El president Quim Torra dona resposta al mandat del Parlament i convoca una taula de diàleg amb tots els partits de la cambra. Així ho ha anunciat durant la sessió de control d'aquest dimecres, on ha avançat que aquesta reunió tindrà lloc el pròxim 16 de novembre. "A veure si aquesta taula pot servir per aprofundir en el diàleg", ha assegurat Torra, en resposta al primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Aquesta ha estat una de les principals demandes del PSC i els comuns durant l'actual legislatura. El passat 5 de juliol, amb el suport dels partits independentistes, el Parlament va instar el Govern a convocar aquesta taula de diàleg. L'11 d'octubre va aprovar-se un altre text que establia un termini de 30 dies per a la seva constitució.

En resposta a Iceta, que ha reclamat un “debat Catalunya endins”, el president ha assegurat que “si una cosa fem és complir mandats democràtics”, com aquesta taula, però també altres iniciatives, com la posada en marxa del Consell de la República o l’inici del procés constituent. De fet, tots dos aquests elements han estats molt presents durant la sessió de control al president de la Generalitat d’aquest dimecres.

Davant el qüestionament dels grups unionistes, Torra ha reiterat que el Consell de la República, presidit per Carles Puigdemont i dirigit per Toni Comín, serà presentat el 30 d’octubre al Palau de la Generalitat, i que la seva missió serà la internacionalització del cas català. En aquest sentit, ha carregat amb duresa contra el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, que l’ha titllat com un “obstacle immens” al diàleg.

Davant l’ofensiva de Borrell, Torra ha mantingut el pols: “Ho combatrem amb més política exterior, sortint cada cop més a explicar el cas català, a demanar mediació internacional”.

Per altra banda, sobre la presentació aquest dimarts del consell assessor per l’impuls del Fòrum Cívic pel Debat Constituent, el president ha defensat la vàlua de Lluís Llach, que ostentarà el càrrec de president, sense remuneració. També ha avançat que la resta d’integrants destacaran per la seva “transversalitat”.

Mà estesa als comuns pels pressupostos

Preguntat per la líder dels comuns Jèssica Albiach sobre els pressupostos de la Generalitat pel 2019, el cap de l’executiu ha assegurat que seran presentats durant les "properes setmanes". Malgrat que ha admès que és complicat aconseguir el suport de la CUP, ha estès la mà a Catalunya en Comú per a negociar-los. “Esperem iniciar negociacions que siguin llargues, profitoses i acabin en un acord”, ha assegurat.

“No té cap sentit la feina que fem des del Govern si no és per millorar per a les persones”, ha defensat Torra davant les preguntes d’Albiach, que ha defensat que “totes les sobiranies” han de ser tingudes en compte.

En resposta al PP, el president del Govern ha denunciat els “reductes franquistes” que queden en les “grans estructures” de l’Estat espanyol, i que el “desacrediten”. Xavier Garcia Albiol s’ha referit a Puigdemont com a “majoral”, fet que ha portat a Torra a etzibar-li: “Vostè li deu tot el respecte”.