Catalunya vol controlar la desescalada del territori. El president de la Generalitat, Quim Torra, tornarà a insistir al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la obligatorietat de les mascaretes en l'espai públic en la conferència amb els presidents autonòmics d'aquest diumenge.

A més, el Govern estaria preparant un pla de retorn a les escoles. Els detalls encara no es coneixen però la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat aquest dissabte que el Procicat farà una proposta sobre com haurien de ser les colònies i casals de Catalunya aquest estiu.

A més, segons ha detallat, aquest pla també hauria d'explicar com serà la reobertura de les escoles que estiguin en un territori que hagi entrat en fase dos. 

Precisament un canvi a la fase 2 és el que segurament proposarà Salut per les Terres de l'Ebre, Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran. El Departament de Salut demanarà que aquests territoris passin a la fase 2 del pla de desescalada el proper dilluns 25 de maig.

Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquest dissabte, que ha constatat que les tres regions "tenen una bona evolució". Vergés ha assenyalat que tant a les Terres de l'Ebre, Tarragona com a l'Alt Pirineu i Aran es pot fer un bon seguiment de casos des de l'atenció primària, i que es demostra amb els indicadors que han anat rebent després de la primera setmana a la fase 1.

La consellera ha lamentat la decisió del govern espanyol de deixar fora de la primera fase el Baix Montseny i critica que no hagin rebut "cap argument tècnic". Tot i això, ja ha assegurat que ho seguiran intentant.

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram