El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat el president del Parlament, Roger Torrent, a cessar el secretari general de la Cambra catalana, Xavier Muro, com a responsable de la publicació parcial al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) de les resolucions contra la monarquia aprovades divendres al ple del Parlament, amb significatives retallades dels punts més polèmics i conflictius.

En un tuit poc després de saber-se que la publicació al BOPC havia estat parcial, Torra ha assenyalat que tal com va passar “amb la meva condició de diputat”, ara ha tornat a passar. Per això ha insistit que el secretari general “té el deure d’obeir el ple, que és sobirà” i, en cas contrari, “el president del Parlament té el deure de cessar-lo i assumir ell i la Mesa la responsabilitat de publicar la resolució”.

Resolució mutilada

El BOPC ha publicat aquest dilluns la resolució contra la monarquia aprovada el divendres al Parlament però sense incloure-la de forma íntegra. En una postil·la al final del text s'ha especificat que no s'incorporen diverses resolucions "atès el deure" del secretari general del Parlament "d’impedir o paralitzar qualsevol actuació jurídica o material que pugui suposar l’incompliment" de sentències del Tribunal Constitucional. Per exemple, es retallen al·lusions com la que qualifiquen els borbons de "monarquia delinqüent". Signa la nota el secretari general del Parlament, Xavier Muro.

Per això no s'ha publicat la resolució conjunta presentada per JxCat, ERC i la CUP en els punts que ratifiquen la voluntat del Parlament: "Superar aquest règim monàrquic és constituir efectivament la república catalana com un estat de dret, democràtic i social", ni la menció a la "monarquia corrupta delinqüent".

Tampoc hi ha l'apartat de la presentada per ERC que acusa Felip VI d'haver "participat concertadament amb la resta de poders de l'Estat en la repressió i laminació de drets del poble català" ni les proposades per la CUP que reproven el rei "per dècades d'impunitat i d'enriquiment il·legítim" i assenyalen la monarquia com a "pilar cabdal per la persecució dels drets del poble català i contra la construcció de la república catalana".

JxCat demana a Torrent el cessament del secretari general

El grup parlamentari de Junts per Catalunya també s'ha sumat al president Torra i ha demanat formalment a Roger Torrent el cessament del secretari general del Parlament. En una carta signada pel portaveu del grup, Eduard Pujol, demanen que el president i la mesa del Parlament traslladin a Muro l'ordre de publicar íntegrament les resolucions i, en cas de no executar-se, es "prenguin les mesures necessàries" per tal de fer-ho efectiu. Així mateix, demanen que es destituexi Muro i es proposi la persona que l'hagi de substituir.