El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha adreçat directament al rei d’Espanya, Felip VI, davant la situació creada per la fugida a l’exili de Joan Carles I i li ha exigit que en aquests moments que “ens sentim estupefactes per la fugida del seu pare”, surti a donar explicacions, per afegir que “els catalans, com vam votar al Parlament, tan sols li demanem una cosa, que abdiqui”.

En compareixença al finalitzar la reunió del consell executiu de cada dimarts, Torra ha criticat obertament la cobertura donada pel govern espanyol per facilitar la “fugida tolerada” de Joan Carles, representant d’un règim borbònic “que fa segles que s’hauria d’haver extingit”. Respecte a l’anunci de la marxa de l’emèrit, ha acusat l’executiu de Pedro Sánchez d’haver “permès, facilitat i aplaudit la fugida d’una persona plena de privilegis i investigat per una cas immens de corrupció”

Ple sobre la monarquia al Parlament

Així mateix, ha anunciat que ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, la convocatòria urgent d’un ple extraordinari per abordar la crisi de la monarquia espanyola i fixar “una posició comuna” sobre la marxa a l’exili de Joan Carles I.

Torra s’ha mostrat força crític amb l’actual situació de la monarquia i el suport que li dona el govern espanyol, ha insistit que “els catalans no tenim rei” i menys en aquesta situació de “gravíssim escàndol” respecte a la fugida d’una persona sobre la qual “pesen indicis d’una corrupció immensa”.

Estupefacte pel paper del govern espanyol

Torra ha insistit també que se sent “estupefacte” pel paper del govern espanyol, a qui acusa d’haver facilitat una “fugida programada” i per això ha demanat que es donin explicacions per saber quina ha estat la implicació de Pedro Sánchez i el seu equip i ha acusat a “PSOE, Podemos i comuns” d’estar al darrere de la fugida.

A més, ha emplaçat al president del govern espanyol a mantenir una reunió “amb mi i els equips respectius per veure com es repartiran els fons europeus”, un cop han passat ja cinc dies d’haver demanat una trobada i no haver obtingut resposta.

També ha estat crític amb la cimera de presidents de la Rioja, que només va servir “per pretendre emblanquir la monarquia espanyola”. "Per fer-nos fotografies amb el monarca que no ens esperin", ha afirmat Torra.