La commemoració de l'afusellament del president Lluís Companys en un acte aquest vespre al Palau de la Generalitat s'ha convertit de nou en una denúncia contra la repressió de l'Estat i l'existència de presos polítics. "Vuitanta anys després d'aquella ignomínia, avui encara a Espanya hi ha presos polítics i exiliats, es continuen enderrocant presidents elegits democràticament i la maquinària de l'Estat contra els anhels de llibertat del poble Catalunya és implacable i té l'escarment com a objectiu", ha assegurat l'expresident, Quim Torra, que s'ha encarregat de tancar les intervencions.

Amb tot, Torra ha aconsellat l'Estat que perdi "tota esperança": "Perquè si assassinant el nostre president no va significar la renúncia dels nostres anhels de justícia i llibertat, tampoc ara, menys que mai hi renunciarem. Tot al contrari, els defensarem amb més energia, esperança i tenacitat. Res no ens farà recular".

Llamborda Stolpersteine

La commemoració, que ha encapçalat la consellera de Presidència, Meritxell Budó, s'ha organitzat al Pati de Carruatges i en el transcurs de l'acte s'ha col·locat la llamborda Stolpersteine en record de Companys a la porta del Palau.

S'ha encarregat de dipositar la llamborda la reneboda del president, Mariona Companys. Tot seguit, la consellera de Justícia, Ester Capella, li ha lliurat el document de nul·litat del judici de Companys.

llamborda stolperstein Lluis Companys plaça Sant Jaume - Sergi Alcàzar

La llamborda Stolpersteine que recorda Companys a la porta del Palau de la Generalitat / Sergi Alcàzar

Durant el seu parlament Torra ha lamentat que s'hagi trigat 3 anys a poder posar la llamborda a la porta del Palau i ha reclamant l'Ajuntament de Barcelona que no oblidi els 700 deportats que també mereixen aquest record als carrers.

Reparació d'Espanya

Així mateix ha insistit de nou a retreure que "encara és l'hora que Espanya assumeixi la seva responsabilitat i demani perdó" per l'afusellament de Companys; ha assegurat que aquests fets no se superaran sense reparació i que mentre així sigui, la ferida seguirà oberta. "Va morir perquè era president de la Generalitat però també per la democràcia i la llibertat", ha subratllat.

També la consellera de Presidència ha subratllat en el seu parlament que ni la repressió ni les amenaces constants faran defallir l'independentisme del seu objectiu.