Un dia després de les detencions a nou membres de CDR acusats de terrorisme, rebel·lió i tinença d'explosius, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta al seu homòleg espanyol traslladant-li la seva indignació i demanant-li explicacions per l'actuació policial.

Torra considera que l'Estat ha utilitzat els seus aparells amb una finalitat política per apaivagar el moviment independentista. 

En la missiva, Torra transmet la seva indignació i la de tot el govern de la Generalitat - així com bona part de la ciutadania de Catalunya - i demana a Pedro Sánchez que faci ús de la política i la justícia per separat. "La justícia hi és per fer justícia. La política per donar seguretat i garantir l'ordre públic", ha expressat. 

Torra reitera en el comunicat el tarannà pacífic del moviment independentista i assegura que busca assolir el seu objectiu "a través de la no-violència" i amb "mitjans democràtics". 

Torra ha comunicat a Sánchez que les "detencions preventives" a les quals va fer referència la delegada del seu govern a Catalunya, Teresa Cunillera, "no haurien de ser possibles en un veritable estat de Dret". 

També acusa l'Estat d'orquestrar una "operació judicial-policíaca-mediàtica" que s'ha saltat "tots els principis de presumpció d'innocència".

El president ha aprofitat la carta per assegurar que tots els detinguts són persones "compromeses amb la seva societat" i que la seva detenció ha servit per inventar un fals relat de violència a Catalunya. 

En aquest sentit, Torra veu amb preocupació que no s'estigui aplicant l'Informe del Grup de Treball de Detenció Arbitrària de l'ONU, que demanava que s'alliberessin els presos polítics.

"A Catalunya volem basar tota l'actuació de les administracions públiques en el respecte escrupolós dels drets humans, civils i polítics, individuals i col·lectius", defensa Torra, que conclou la carta demanant-li a Sánchez explicacions pel conjunt d'actuacions dutes a terme "contràries als drets i llibertats".