El president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebutjat la proposta "autonomista" del president espanyol, Pedro Sánchez, i ha reiterat que "l'únic" que podria fer canviar els resultats de l'1-O és "un nou referèndum". "L'etapa dels estatuts no és una etapa passada, sinó passadíssima", ha dit en declaracions a la premsa des del cim del Puigsacalm, on ha pujat en record de presos i exiliats.

Aquestes paraules arriben després de la proposta que ha fet el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que es basa a sotmetre a referèndum un augment de l'autonomia. El diputat d'ERC al Congrés Joan Tardà ha exigit aquest dissabte a través d'un tuit que l'opció de l'autodeterminació ha de poder estar en contraposició de l'augment de l'autogovern

Torra ha demanat continuar les mobilitzacions, especialment en previsió a la sentència contra els polítics que són a la presó. El president ha fet una crida a "l'esperit de l'1-O" i la "força del 3-O" per fer front a la sentència, i ha destacat que amb la mobilització d'aquest dissabte "s'ha fet el primer cim".

El president de la Generalitat ha destacat que el que ha reclamat el poble de Catalunya durant anys és "el dret a l'autodeterminació" i no un nou Estatut. "La fase dels estatuts la tenim superada, vam votar l'1-O en un referèndum d'autodeterminació i el 27-O vam declarar políticament la independència", ha reiterat el president. 

"No ens aturarem"

El president de la Generalitat, que ha escollit el cim triat pel seu antecessor, Carles Puigdemont, ha destacat que no pararan fins aconseguir la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats. "No ens aturarem fins que ells siguin lliures i el nostre poble també", ha dit. "Som capaços de fer els cims que ens proposem, fins i tot el cim de la República catalana, que és el nostre objectiu", ha afegit, destacant la "solidaritat i la fraternitat" d'aquesta jornada "d'ascensions multitudinàries".