El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja té preparada la seva 'solució' per a Catalunya. Segons va explicar ell mateix als periodistes durant el Dia de la Hispanitat, el seu pla consta de tres frases: rebaixar la tensió, proposar una ampliació de l'autonomia i acabar-la sotmetent a referèndum. 

Així, Sánchez apostaria per una primera fase de "normalització" i "distensió", posant en valor les reunions bilaterals Estat-Generalitat i els acords que se'n puguin derivar. Després, apostaria per oferir una "solució política" que passaria per oferir més autogovern a la Generalitat i que finalment s'hauria de votar.  

Això sí, l'objectiu és que els catalans votin si volen ampliar l'autonomia i mai votar sobre l'autodeterminació de Catalunya.

Aquest propòsit de Sánchez no és ben bé nou. El president de l'executiu espanyol ja l'havia fet públic altres vegades, però és destacable que hi insisteixi malgrat l'ultimàtum dels independentistes, que l'han avisat que si no fa passos per millorar la situació dels presos polítics i alguna oferta sobre l'autodeterminació, no li donaran suport amb els pressupostos. L'oferta de millorar la autonomia, d'entrada, semblaria insuficient pels partits independentistes. 

Tot i això, el president espanyol juga amb el fet que els comptes pactats amb el PSOE aposten per més despesa social, augmentant el salari mínim als 900 euros mensuals, mentre que PP i Cs amenacen amb un nou 155 i la il·legalització de partits com la CUP en cas d'anar a eleccions i guanyar-les.