El Departament d'Interior recupera el dispositiu de binomis de l'1-O per fer la cobertura de seguretat del 14-F, dia d'eleccions​. 14.200 policies vetllaran per la seguretat en cada un dels col·legis. Seran 10.200 mossos i 4.000 policies locals. Això suposa 3.200 agents més que els que hi ha hagut en unes eleccions fins ara. S'organitzaran en binomis per garantir la seguretat en 2.769 col·legis electorals. 1.000 dels quals estaran custodiats per policies locals.

Són les eleccions amb més agents policials de la història. I és que la Covid-19 fa que siguin "unes eleccions diferents", segons el comissari portaveu dels Mossos d'Esquadra, Joan Carles Molinero.

"La diferència es que es farà de forma estàtica i no dinàmica", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, quan ha anunciat que hi haurà en "cada col·legi, una parella", evitant pronunciar la paraula binomi que tants problemes va portar als Mossos d'Esquadra quan es va qüestionar el dispositiu de seguretat per l'1-O, que va acabar processant el major Josep Lluís Trapero, i que després, amb l'absolució, justament va ser motiu d'elogi per la bona organització. 

El dispositiu amb binomis és només una part del dispositiu Escó, dissenyat per a aquestes eleccions del 14-F, en mig de la pandèmia.

Al marge que serà un dispositiu estàtic, representa "un salt qualitatiu en matèria de coordinació amb les policies locals", ha expressat el comissari Joan Carles Molinero. Se seguiran les mateixes pautes operatives que homogeneïtzen el servei. També en els procediments per demanar recursos extraordinaris com la mediació o les unitats d'ordre públic, o la utilització conjunta d'organització d'esdeveniments.

El CECOR, on hi haurà totes les forces policials que operen a Catalunya, es posarà ja en marxa el dissabte 13 de febrer.

Protecció Covid

Els agents comptaran amb el material de protecció Covid. Disposaran de mascaretes i guants.

El torn de tarda, però, tindrà també un equip EPI. Els policies han de poder entrar amb total seguretat dins els col·legis si es dona el cas en les últimes hores de votació, que és quan hi ha prevista l'assistència de positius de Covid, i ho han de poder fer amb total seguretat. I igual que els membres de les meses, disposaran d'EPI.

Protecció Civil CECAT - Sergi Alcàzar

Sala on s'ubicarà el CECOR - Sergi Alcàzar

Quatre fases

El dispositiu Escó es va activar el 22 de gener i té 4 fases.

La primera, la de prealerta, del 22 de gener al 29, dia en què va començar la campanya electoral.

La segona, la fase d'alerta, que inclou tota la campanya, del 29 de gener al 12 de febrer.

La tercera, la fase de màxima alerta, que s'activa durant la jornada de reflexió, 13 de febrer, i que es manté durant tot el 14-F, dia de votació.

I la quarta, la fase de seguiment, que va del 15 de febrer fins que es dissolen tots els òrgans electorals. 

El CECOR, el centre de control des d'on es farà tot el seguiment de la jornada electoral i des d'on s'informarà de les incidències, estarà operatiu el 13 de febrer. Estarà ubicat a la mateixa conselleria d'Interior i estarà compost per Mossos d'Esquadra, SEM, Protecció Civil, CNP, Guàrdia Civil i Policia Local.