Després de la sequera, amb bona part de Catalunya ja en fase d'emergència i, per tant, amb les restriccions a l'accés d'aigua pertinents, el conseller David Mascort s'ha trobat amb un altre repte aquesta legislatura: les protestes de la pagesia. El titular d'Acció Climàtica, com ja va fer ahir al Govern, ha assegurat que els pagesos i ramaders que es manifesten arreu del país compten amb el seu suport, però aquestes explicacions no han convençut el responsable de Junts en aquestes qüestions, Salvador Vergés.

El diputat juntaire ha preguntat al conseller per, si com ell, assumeix part de la responsabilitat de la situació que pateixen els pagesos. Mascort, que fa vuit anys que forma part de la conselleria, ha assegurat que totes les decisions que s'han pres des del departament han estat consensuades amb el sector a través de la taula agrària, on s'han coordinat les accions, però aquesta resposta no ha agradat a Vergés: "Si tot continua així no ens quedarà altre remei que dir-li: que plogui o que plegui", ha advertit per acabar la seva intervenció. Mascort és conseller des del passat mes de juny, quan Teresa Jordà va abandonar el Govern per anar com a número 2 a les llistes d'ERC al Congrés. 

Davant les crítiques de Vergés, el conseller ha rebatut que la taula per la simplificació de la burocràcia, que és precisament una de les denúncies que fa la pagesia, ofegada per aquesta mena de tasques, ja ha estat convocada. I també com a resposta a aquesta advertència del juntaire, el titular d'Acció Climàtica ha rebatut que a la Unió Europea, ERC sempre ha votat en contra dels acords que els pagesos denuncien com a perjudicials per ells, mentre que Junts a vegades hi ha votat a favor. Aquesta afirmació ha indignat Vergés, que ho ha negat des de l'escó, mentre Mascort reclamava coherència "entre el que diem i el que fem". Coincidint amb l'inici de les protestes de la pagesia a l'Estat, l'eurodiputada republicana Diana Riba —a qui l'Executiva del partit ha proposat com a cap de llista per a les eleccions del juny— va compartir a les xarxes aquest dimarts un llarg fil on recollia les votacions dels acords. La CUP també ha preguntat al Govern per la pagesia, que ha tornat a fer referència al problema burocràtic: "En aquests 8 anys, la UE ha aprovat 196 normatives diferents, l'Estat 93 i el Govern 18", ha lamentat Mascort, si bé ha admès que el Govern "ho pot fer millor".

Reunió amb Teresa Ribera

Amb la qüestió de la sequera sobre la taula, el conseller Mascort ha hagut de respondre les preguntes de diversos grups més enllà de Junts en aquesta sessió de control al Govern. Per exemple, ha rebatut Lorena Roldán, diputada del PP, que lamentava que el Govern hagi dedicat més esforços a l'audiovisual en català que no pas a construir infraestructures. El conseller ha assegurat que el Govern és capaç de destinar recursos a més d'una cosa alhora i que no té la necessitat d'haver de deixar d'invertir en determinats sectors per apostar per d'altres. Davant la pregunta del PSC sobre la reunió amb la ministra Teresa Ribera, on es va acordar que els dos governs pagarien a mitges la despesa que suposaria portar aigua en vaixell a Catalunya, Mascort ha lloat la bona disposició de la vicepresidenta del govern espanyol en aquest sentit, destacant la seva voluntat de col·laboració. Amb tot, també ha recordat que si Catalunya fos un Estat ja hauria pogut fer les obres d'infraestructures que ara són necessàries per aturar el cop de la sequera.