El compte enrere per les eleccions municipals 2023 del pròxim 28 de maig comencen a escalfar els ànims dels candidats. Aquesta setmana l'alcaldable de Junts a Barcelona, Xavier Trias, ha fet unes polèmiques declaracions en les quals assegurava que "els cotxes no tenen res a veure amb el canvi climàtic, sinó amb la pol·lució". En un acte, el candidat a l'alcaldia va afirmar "no té res a veure amb el canvi climàtic allò dels cotxes. Té a veure amb la pol·lució, però no amb el canvi climàtic. Qui es cregui que cotxes és canvi climàtic està equivocat". Segons ell, "es barregen coses i es creen grans confusions perquè gent de molt bona fe acabi apuntant-se a batalles que no són les mateixes". De tota manera, Trias defensa que “cal fer que els cotxes no generin pol·lució” i fer una "aposta clara" pel cotxe elèctric.

La indignació d'Ada Colau

Aquestes declaracions de Trias han aixecat molta polseguera, una de les que s'ha manifestat de manera més contundent ha estat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que l'ha acusat de "practicar el negacionisme climàtic". "Em preocupa moltíssim que pugui tornar a ser alcalde algú que ha dit que els cotxes no tenen res a veure amb el canvi climàtic", ha dit Colau. En un acte de mobilització de campanya organitzat per BComú a l'Ateneu del Clot aquest dissabte, Colau ha titllat de preocupant que algú que opta a l'alcaldia de Barcelona digui això "en ple segle XXI". 

L'alcaldessa ha advertit que la candidatura de Junts és un retorn al passat i ha criticat que Junts sigui partidari d'aturar la connexió del tramvia o ampliar l'aeroport. "Barcelona mereix conquerir el seu futur", ha defensat. Durant la seva intervenció ha aprofitat per fer una crida a "la força de la gent" per guanyar en les pròximes municipals del 28 de maig, que segons ella es presenten com una opció per "retrocedir" o "seguir avançant".  

Critiques a Xavier Trias

Les controvertides declaracions de Xavier Trias han provocat les crítiques tant a les xarxes com per part de les formacions polítiques a Barcelona. Guille López, conegut pel moviment Eixample Respira i a la llista de BComú com a independent a les municipals de maig, ha estat una de les veus que ho ha criticat. En un fil a Twitter, López ha dit que Trias "sembla Don Quijote lluitant contra els molins de vent" en afirmar que els cotxes no contribueixen al canvi climàtic. Segons ell, l'alcaldable de Junts concep Barcelona com un "conglomerat d'autopistes destinades a facilitar l'ús del cotxe dins la ciutat". "Barcelona, com qualsevol altra ciutat de Catalunya, ha de poder ser ambiciosa, i no restar estancada en el passat", ha piulat.  

El candidat per BComú ha apuntat també que la capital catalana només continuarà creixent i serà competitiva "si ho fa de forma sostenible i d'acord amb els estàndards europeus". En aquesta línia, ha denunciat també que "davant de problemes complexos sempre hi ha la temptació d’oferir solucions simples". La regidora republicana Elisenda Alamany, a la llista encapçalada per Ernest Maragall també s'hi ha sumat a les crítiques recordant que "la Barcelona que Trias imagina ja no existeix. És un passat que no tornarà", ha indicat Alamany a Twitter. La regidora ha afegit que aquest passat era un passat on es qüestionaven causes del canvi climàtic i ha conclòs: "Pensava que estava superat, però veig que no".