Trobar-se a l'ascensor amb José Ramon Bauzà de Cs després que els rebés amb un cartell de "pròfug" a l'hemicicle o creuar-se pel passadís amb el popular Esteban González Pons l'endemà que l'acusés davant del ple de robar diners públics han estat algunes de les experiències que ha pogut viure Toni Comín des que dilluns va aconseguir accedir al seu escó al Parlament Europeu. Es tracta d'anècdotes que expliquen, no obstant, la situació que s'ha produït a l'Eurocambra a partir del moment en què Comín i Carles Puigdemont van aconseguir assumir el seu escó com a eurodiputats.

En fer balanç d'aquesta primera setmana en declaracions a El Nacional, Comín assegura que s'ha saldat amb un resultat "per sobre de les expectatives"; que han tingut més intervencions del que esperaven davant del ple -Puigdemont n'ha fet tres i Comín, dos-; que els temes que hi havia en l'ordre del dia els ha permès parlar d'allò que volien "sense forçar costures"-; i que la posada en marxa del suplicatori, que s'ha formalitzat aquest dijous, entrava en les seves previsions.

En aquest balanç positiu, el conseller hi inclou l'efecte per l'actitud de PP, Cs i Vox. Afirma que el to i el contingut de les rèpliques que els hi han dedicat aquestes formacions dins l'hemicicle els han atorgat "un plus en el nivell de protagonisme" que, de no ser així, probablement no haurien tingut. El primer dia ni Puigdemont ni Comín, van acceptar que els diputats d'aquest grups responguessin a les seves intervencions tot i que ho van sol·licitar repetidament. Però a partir de dimarts sí van acceptar les seves rèpliques, la qual cosa va donar peu a durs enfrontaments.

Segons Comín, aquestes intervencions tan aspres i les acusacions que els van llançar PP i Cs han tingut un efecte contraproduent per aquestes formacions i ha afectat "el seu prestigi davant la resta de companys"; assegura que ha detectat "incomoditat profunda de molts diputats" davant el que descriu com "una manera de procedir tan impròpia, tan agressiva, tan franquista en l'estil". "La gent ens mira amb bons ulls, veu a una gent educada, europeista, democràtica, respectuosa i, a l'altra banda, veu uns energúmens", assegura.

Pel que fa el suplicatori insisteix que estava tot previst i reitera que en cap cas no vol dir que perdin la condició d'eurodiputats, sinó que malgrat que finalment fos aprovat i s'aixequés la seva immunitat, això no els impediria seguir actuant com a eurodiputats. 

De fet, assegura que fins i tot podrien mantenir la immunitat de desplaçament, la qual cosa els permetria continuar entrant a territori francés per participar als plens d'Estrasburg sense el temor de ser detinguts.

En aquest punt, Comín insisteix que el jutge instructor Pablo Llarena no és competent per demanar el suplicatori, atès que en el moment en què han renunciat a l'acta de diputat al Parlament han perdut l'aforament i per tant el seu cas no s'ha de veure al Suprem sinó a un tribunal ordinari. "Aquest suplicatori és nul perquè no és el jutge competent", assegura.

De moment, però, i mentre no conclogui aquest procediment, Puigdemont i Comín mantenen la seva immunitat i reclamen que se'ls reconegui també a l'Estat espanyol, per la qual cosa assegura que estudien "quines vies hi ha per forçar Espanya a reconèixer aquesta immunitat" i quin paper pot tenir el Parlament Europeu i el Tribunal de Justícia de la UE.