El conseller Toni Comín, exiliat a Brussel·les, ha participat aquest diumenge en els actes d'homenatge a les víctimes del nazisme a l'antic camp de Mauthausen (Àustria). En breus declaracions, el conseller ha assegurat que era a Mauthausen en "representació de la República catalana", i ha exposat que havia estat convidat per l'associació catalana de memòria històrica Triangle Blau.

Comín ha fet una ofrena d'una bandera catalana triangular feta amb flors, acompanyat d'altres catalans amb estelades i una bandera antifeixista.

Comín ha dit a Efe que ha acudit a aquest acte, però que només pretenia fer-ho públic hores més tard amb la finalitat d'evitar una possible activació de l'euroodre per part de la Justícia espanyola.

El conseller i candidat de JuntsxCat a les europees ha participat amb aquesta associació en l'ofrena floral en memòria de les víctimes del nazisme durant l'acte central de la cerimònia a Mauthausen. No obstant això, no ha acudit a cap dels homenatges en què han participat representants de la Generalitat i la comitiva del Govern espanyol, encapçalada per la ministra de Justícia, Dolores Delgado.

La directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech, que ha acudit a Mauthausen en representació del Govern, ha explicat a Efe que no sabia "res de res" de la presència de Comín a la commemoració. Domènech i Comín s'han saludat amb anterioritat durant un moment de l'homenatge central als deportats a la plaça central del camp, tal com ha pogut presenciar Efe.

Mauthausen, on hi va haver internats uns 7.500 republicans, dels quals en van morir més de 4.500, era conegut com "el camp dels espanyols".