El Consell d'Europa ha fet un toc d'atenció a Espanya perquè veu problemes "d'eficiència" en la resolució de casos al Tribunal Suprem. Això és el que apunta un informe, amb dades del 2020, de la Comissió Europea per a l'Eficiència de la Justícia (CEPEJ), per les seves sigles en anglès), formada per experts de tots els països que formen part del Consell d'Europa. Segons l'estudi, hi ha més casos que arriben a l'alta instància judicial espanyola dels que es resolen, i els procediments triguen més a ser conclosos que en la mitjana dels països que formen part de l'organisme. La diferència és especialment important en els casos civils: el Tribunal Suprem triga 888 dies a resoldre'ls, mentre la mitjana del Consell d'Europa se situa en 172 dies, segons informa l'ACN.

Pel que fa al finançament del sistema judicial, l'Estat hi destina un 0,37% del PIB, set dècimes per sobre de la mitjana dels països que formen part del Consell d'Europa. Això es tradueix en una despesa de 87,9 euros per habitant, més de 20 euros per sobre de la mitjana.

L'informe apunta que el nombre de jutges a Espanya per cada 100.000 habitants se situa en 11,24, per sota de la mitjana dels països del Consell d'Europa, que es troba en 17,6. En el cas dels fiscals també està per sota de la mitjana: 5,37 a Espanya davant 11,1 en el conjunt del Consell d'Europa. L'Estat sí es troba per sobre en advocats: 303 davant 134. Malgrat tenir menys jutges i fiscals, a Espanya cobren més que en la mitjana dels països que formen part de l'organisme. 

Una de les qüestions en què l'Estat treu millor nota és en la digitalització de la justícia, un àmbit en què se situa en tots els punts per sobre de la mitjana del Consell d'Europa. L'organisme també destaca l'especialització del sistema judicial de l'Estat en violència de gènere. 

L'informe del Consell d'Europa ha transcendit just quan el poder judicial espanyol està immers en una greu crisi per la no renovació dels càrrecs, a causa de la falta d'entesa entre el PSOE i el PP. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan regulador dels jutges espanyols, està pendent de renovació per aquest motiu. Alhora el Tribunal Suprem té avui dia gairebé el 25% de la seva plantilla sense cobrir, i també està pendent de renovació el Tribunal Constitucional, si bé aquest no és un òrgan estrictament judicial. El president del CGPJ, Carlos Lesmes, ha amenaçat de dimitir, si bé per ara no ho ha materialitzat.