El president Quim Torra ha fet un toc d'alerta al Govern, després que els consellers d'ERC han abandonat la reunió del comitè de seguiment de la covid que havia d'aprovar mesures per als restauradors i el sector cultural, molestos perquè s'havien produït filtracions d'aquestes mesures. Torra ha demanat "sentit de país" i "responsabilitat" i s'ha posat al servei del Govern per si podia ajudar en aquesta situació.

Torra ha parlat per telèfon amb el vicepresident, Pere Aragonès, i amb la portaveu del Govern, Meritxell Budó, "per interessar-se pels plans d’actuació i les mesures previstes pel Govern de la Generalitat en la gestió de la greu pandèmia", segons ha indicat en un comunicat.

"El president s’ha ofert, com ha fet des del primer dia, a ajudar i col·laborar en tot allò que calgui i es consideri necessari. “El país viu una de les crisis més greus de la seva historia i tots hem d’estar a disposició del bé comú. És el nostre deure com a ciutadans lliures”, diu el president Torra", ha afegit.

Comunicat Torra

Segons Torra, tot i les dificultats que hagin pogut existir, en els moments crítics d’un país, com l’actual, "s’ha sabut treballar en equip, donant confiança a la ciutadania i posant sempre la veritat per davant". "I cal reforçar ara aquesta coordinació, evitar rumors i filtracions d’esborranys, i enviar missatges clars i estables a la ciutadania sobre les mesures que es prenen per protegir la salut i la vida de les persones, així com per preservar els llocs de feina i la viabilitat dels projectes econòmics i empresarials", ha indicat.

“Més que mai, demano no només als partits de Govern, sinó a la resta de forces polítiques, institucions i a tota la societat, sentit de país, solidaritat i responsabilitat. Per Catalunya i per la vida”, ha afegit, parafrasejant l'expressió hebrea lehaim (per la vida). Torra a data el seu comunicat a la Casa Solterra de Girona.

Tot això ha passat quan els consellers d'ERC s'han aixecat aquest matí de la reunió de l'executiu que havia de servir per adoptar les noves mesures per frenar l'expansió del coronavirus, amb una reobertura per a la restauració i la cultura.

La cita d'aquest dimecres comptava també amb la presència dels representants del Procicat, l'òrgan del govern encarregat de posar en pràctica els plans previstos per l'executiu. El primer d'abandonar la trobada ha estat Aragonès i l'han seguit la resta dels seus consellers. Fonts d'ERC apunten que no tornaran a asseure's amb els seus companys de Govern, amb JxCat, fins que "parin les filtracions i hi hagi un pacte de lleialtat". 

"Nosaltres no pensem entrar en aquestes coses, perquè no aporta res", han manifestat des de Junts per Catalunya. En qualsevol cas, expressen la seva "perplexitat" per la versió feta pública per ERC sobre què ha passat a la reunió d'aquest matí.