El Tribunal de Justícia de la Unió Europea de Luxemburg (TJUE) ha admès a tràmit el recurs de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que va recórrer la decisió de la Comissió Europea de rebutjar el registre d'una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que demanava d'aplicar l'article 7 del Tractat de la UE i sancionar Espanya, ha informat l'ANC en un comunicat.

Aquest article del Tractat de Lisboa recull la possibilitat de sancionar un Estat membre, en aquest cas Espanya, per violar valors bàsics de la UE i pot implicar la pèrdua dels drets de vot en el Consell Europeu.

La ANC va demanar, mitjançant una ICE, que s'apliqués a Espanya "per la vulneració dels drets polítics i civils del poble català i per extensió de les minories nacionals i els seus representants".

L'assemblea va presentar la Iniciativa Ciutadana Europea, juntament amb el Consell per la República, el passat 7 de maig, i el 3 de juliol la Comissió Europea va rebutjar admetre-ho a tràmit, decisió que ambdues organitzacions independentistes van recórrer el 3 de setembre davant del TJUE.

El ple del Secretariat Nacional de la ANC s'ha reunit aquest dissabte a Riudoms (Tarragona), on ha tractat temes d'organització interna, ha debatut sobre l'actual moment polític, i ha aprovat la creació del servei de voluntariat de l'assemblea i la seva normativa.