Diumenge 24 d'octubre va ser un dia assenyalat pel moviment independentista, que celebrava que feia 50 anys que l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va concedir al compositor Pau Casals la Medalla de la Pau

L'associació Catalans per la Independència van voler celebrar aquesta gesta històrica tot desplegant una bandera independentista de no-rendició de dimensions monumentals a la ciutat de Girona: "La bandera negra més gran mai vista a la ciutat", asseguraven. Un treball en equip que va suposar una hora de feina i que aquesta piulada del compte de Catalans per la Independència recull en tan sols 42 segons

Es tracta d'una bandera negra independentista amb unes dimensions de 60 per 40 metres, que el matí de diumenge passat es va desplegar  per parts davant del pavelló municipal Girona-Fontajau, a la llera del riu Ter. Després del desplegament, representants de 21 Raons —que reuneix encausats per l'1-O a Girona— van fer diversos parlaments.

La medalla de la Pau 

El 24 d'octubre de 1971 el violoncel·lista Pau Casals i Deilló (1876-1973) va rebre la medalla de la Pau de les Nacions Unides. I és que l'ONU va reconèixer que Casals va dedicar la seva vida a la veritat, la bellesa i la pau, com a home i com artista. 

En el seu discurs, Casals va deixar clar els seus orígens: "Deixeu-me que us digui una cosa: jo soc català. Catalunya és avui una regió d'Espanya, però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Jo us n'explicaré el perquè. Catalunya va tenir el primer parlament, molt abans que Anglaterra.

Silenciat per l'Estat

Catalunya va tenir les primeres Nacions Unides: al segle XI totes les autoritats de Catalunya es van reunir en una ciutat de França —aleshores Catalunya— per parlar de pau, al segle XI... pau al món i contra les guerres, la inhumanitat de les guerres... això és Catalunya".

Homenatge al músic a la Diada 2021

L'11 de setembre de 2021, amb motiu de la Festa Nacional de Catalunya, es va commemorar el discurs de Pau Casals a l’ONU.

L'homenatge, que va tenir lloc davant les quatre columnes de Montjuïc, va comptar amb la direcció artística de l’actriu, autora i directora Marta Bayarri i la direcció musical del cantant i compositor Jofre Bardagí i les intervencions d'artistes com Natàlia Barrientos, Paula Vicente, Guim Puig o Aurora Bauzà. També van participar formacions com Brossa, Quartet de Corda i el Cor de Noies de l’Orfeó Català.

Malgrat que la figura de Casals era admirada i respectada arreu del món, a l'Estat espanyol era silenciada, ja que l’Espanya de Franco renegava del violoncel·lista per la reivindicació que feia aquest del seu poble i les seves arrels. 

Imatge principal: Deplegament de l'estelada de no-rendició / Catalans per la Independència