Les simpaties entre l'exèrcit espanyol i l'extrema dreta venen de lluny i, segons un estudi d'un dels centres europeus més importants, aquestes connexions són una característica intrínseca de les forces armades espanyoles. El Centre Internacional de Contraterrotisme (ICCT, per les seves sigles en anglès), un 'think tank' holandès amb seu a la Haia, ha elaborat un informe on ha alertat que Espanya té militars amb forts vincles amb l'extrema dreta. L'estudi titulat 'Extremisme de dretes entre els militars' ha desgranat "el temor a la possible amenaça extremista originada en les forces armades". Aquest informe extens ha posat l'accent en casos que exemplifiquen simpaties extremistes entre els militars espanyols, com en la pàgina divuit, diu que "membres de la brigada paracaigudista espanyola BRIPAC fan fer la salutació feixista mentre cantaven una cançó sobre la unitat militar espanyola que va lluitar amb el bàndol Nazi durant la Segona Guerra Mundial".

 

El Centre Internacional de Contraterrorisme ha avisat que exoficials de l'exèrcit espanyol van publicar un manifest criticant el govern "socialcomunista" per posar en risc la unitat d'Espanya i que aquest text tenia el suport de militars reservistes que asseguraven per un xat de Whatsapp que l'única forma d'evitar la independència de Catalunya era "matar a vint-i-sis milions d'espanyols". Aquestes informacions van ser formulades per Francisco Beca Casanova, un antic general de la divisió de l'Exèrcit de l'Aire, que no amagava la seva simpatia amb l'extrema dreta i el seu vot per Vox. "Les notícies d'aquest xat van obligar el govern espanyol a iniciar una investigació sobre l'extremisme de dretes en l'Exèrcit espanyol", ha assegurat l'ICCT. Poques setmanes després que es conegués aquest assumpte, la Fiscalia Provincial de Madrid va arxivar la recerca entorn de les amenaces llançades des d'aquest grup de Whatsapp.

Manifestación ultra plaza sant jordi de Montjuic, bandera España águila 12-O - Sergi Alcàzar
Manifestació franquista i nazi a Montjuïc (Barcelona) - Sergi Alcàzar

Les cinc àrees problemàtiques identificades pel centre dins del personal militar són: cometre violència d'extrema dreta, facilitar la violència extremista de dreta per part de les organitzacions, perpetuar delictes d'odi per motivació ideològica o violació de procediments i regles de participació durant el desplegament, obstaculitzar la diversitat militar i els esforços d'inclusió amb activitats i comportaments i soscavar el control civil sobre l'exèrcit. "En general, la naturalesa del nexe entre l'extremisme de dretes i els militars és molt diferent entre els països del nostre estudi", ha argumentat el 'think tank', que situa a Espanya entre els països més afectats darrere d'Alamània i els Estats Units. En tot cas, ha advertit que "les pitjors manifestacions imaginables" que podrien desembocar dels vincles entre l'extrema dreta encara "no s'han materialitzat" i hi ha alt risc que esclatin. "La cartografia d'aquesta amenaça serveix de base per informar els responsables polítics dels diferents escenaris i de la resposta adequada per contrarestar l'extremisme de dretes dins de l'Exèrcit", ha subratllat el text. De fet, segons l'informe, aquest busca proporcionar "un marc molt necessari per comprendre els diversos riscos i implicacions associades a aquest fenomen".