La petició que ha fet Mèxic a Felip VI perquè demani perdó per la conquesta d'Amèrica ha arribat a The New York Times. El diari explica la reacció airada que ha tingut la proposta entre les autoritats espanyoles, entre elles el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell. Però alhora deixa clar que és un fet habitual en diplomàcia demanar perdó, sense que això hagi de comportar esquinçament de vestidures.

The New York Times posa casos pràctics, i recorda que el Papa Francesc va demanar perdó el 2015 en una audiència pública a Bolívia, "pels pecats greus contra el poble nadiu d'Amèrica" comesos durant la "denominada" conquesta. Afegeix que el novembre passat el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, va demanar disculpes pel tracte als pobles indígenes del país, i també "perquè no es va permetre que els jueus que fugien del nazisme desembarquessin d'un vaixell l'any 1939".

The New York Times

Afegeix també el cas del president francès, Emmanuel Macron, que ha demanat perdó per "l'ús generalitzat de la tortura per part de l'exèrcit francès a Algèria, i en particular per l'assassinat de l'intel·lectual antibel·licista Maurice Audin l'any 1957".

"Malgrat totes aquestes disculpes, la petició del senyor López Obrador [president de Mèxic] ha tocat material sensible a Espanya, potser perquè arriba en un moment de renovat nacionalisme [espanyol] i amb el desafiament secessionista a Catalunya", conclou.