El diari britànic The Independent ha indicat en un reportatge sobre les pròximes eleccions catalanes que Madrid no confia a obtenir un bons resultats per als partits unionistes "tant com diu". El diari posa com a exemple les crides del president espanyol, Mariano Rajoy, perquè es mobilitzi l'electorat espanyolista, i també la seva visita de la setmana passada a Barcelona, al costat de les enquestes que mostren que el vot sobiranista es manté sòlid. Al seu entendre la tesi de la majoria silenciosa unionista forma part d'un "mantra".

Segons The Independent, tot plegat fa que les eleccions catalanes siguin aquesta vegada, no només un fet d'interès per a Espanya, sinó també per a Europa. Afirma que en medis diplomàtics hi ha "sorpresa" pel fet que la crisi catalana es mantingui inalterable, i en culpa sobretot a Rajoy.

"Les eleccions convocades pel govern espanyol, després de la intervenció de l'administració autonòmica, s'han convertit en unes eleccions crucials no només per a Catalunya i Espanya, sinó també per a la Unió Europea. L'acceleració i la gravetat del que està passant ha sorprès diplomàtics i polítics occidentals, segons reconeixen. Existeix la consciència que Brussel·les haurà de fer front al problema català i a un procés del Brèxit cada vegada més agressiu i caòtic", apunta.

 The Independent apunta que Rajoy no ha sabut aprofitar la mala imatge que s'hauria produit si el president Puigdemont i mig govern s'haguessin exiliat a Brussel·les mentre que la resta restaven amb llibertat de moviments a Catalunya. "Els consellers acusats podien haver obtingut la llibertat sota fiança que hauria permès a les dues parts defugir els extrems. Però en comptes d'això, tots menys un dels consellers van ser empresonats i això ha comportat protestes i acusacions de pràctiques franquistes, i un reforçament de la causa independentista", ha afegit.