The Independent ha dedicat aquest dimecres un extens reportatge a la situació que es viu a Catalunya. El diari britànic fa un repàs del conflicte polític i judicial i analitza la perspectiva de la societat catalana. La peça informativa, signada pel corresponsal Kim Sengupta, denuncia la pèrdua de drets i llibertats i posa de relleu la brutalitat de les accions del govern espanyol.

"Amics i familiars es reuneixen per portar flors i encendre espelmes a los tombes dels difunts, com és costum per Tots Sants a Catalunya". Així comença el reportatge, que ràpidament es capbussa en la realitat política catalana. El periodista conversa amb els familiars d'un republicà assassinat a mans dels feixistes durant la Guerra Civil i ràpidament s'estableix un paral·lelisme: "L'agitació de les darreres setmanes (...) enmig de l'amargor i violència ha estat un recordatori d'aquells dies foscos amb ràbia als cants en nom de salutacions franquistes i nazis", narra el periodista. 

"El que està passant és molt estrany. El vot independentista ha estat rebutjat pels espanyols, així com així. Després, han atacat les oficines dels Mossos amb policia d'altres indrets. Vivim en una societat legal?", es pregunta un dels testimonis a The Independent, que aprofita per posar de relleu la "indiferència" de les institucions europees davant el conflicte.

A banda, el reportatge explica els darrers esdeveniments polítics, amb el viatge de Puigdemont a Brussel·les i la convocatòria forçosa d'eleccions per part del govern de Mariano Rajoy, fins arribar a les declaracions de demà i divendres dels diputats independentistes davant el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional.