El diari britànic The Guardian s'ha mostrat sorprès per la deriva de la llibertat d'opinió a Espanya, arran de la censura que s'ha produït a Madrid a la fira Arco. El diari ha subratllat que existeix "una creixent preocupació per la llibertat d'expressió i la llibertat artística" en aquest país.

The Guardian ha destacat que la censura que s'ha fet a la mostra Presos polítics ha obert una crisi política, i l'alcaldessa de la ciutat, Manuela Carmena, fins i tot "ha boicotejat" la inauguració de la fira madrilenya. "Manuela Carmena anava a assistir dijous a la inauguració de la fira, però la visita va ser suspesa després que l'operador del recinte firal, Ifema, sol·licités amb èxit la retirada d'una obra que es referia als presos polítics", assenyala.

El rotatiu fa una repassada al retrocés democràtic que pateix Espanya, i cita en aquest sentit un informe d'Amnistia Internacional, que "ha criticat l'ús de la llei per sufocar la llibertat d'expressió en els darrers 12 mesos". Recorda que Amnistia Internacional enumera la persecució d'usuaris de Twitter, de titellaires, i la "força excessiva" de la policia espanyola per intentar impedir el referèndum de l'1 d'Octubre a Catalunya.