El setmanari britànic The Economist, gens simpatitzant amb l'independentisme, ha advertit que el judici al procés pot ser vist a nivell internacional "com una taca a la democràcia espanyola", si deixa que els presos polítics "es floreixin a la presó".

"Fins a 15 mesos ja han estat a la presó nou líders independentistes catalans. El 4 de febrer [en realitat serà el dia 12], ha de començar el que serà el primer de molts dies al Tribunal  Suprem, quan s'iniciï la fase oral del seu judici per càrrecs de rebel·lió i malversació de fons públics. Les acusacions, que podrien donar lloc a sentències de fins a 25 anys de presó, sorgeixen d'un referèndum inconstitucional i d'una declaració il·legal d'independència en una de les regions més grans i riques d'Espanya a l'octubre del 2017. Per als partidaris de la independència catalana, és un judici polític. Per a molts espanyols és una resposta per a una conspiració per destruir el seu país. També és una prova de la imparcialitat del poder judicial del país", assenyala.

The Economist

The Economist recorda la instrucció del jutge Pablo Llarena, que argumenta que els acusats van tramar un pla per aconseguir la independència "a qualsevol preu". Recorda que Llarena sosté la seva tesi sobre la violència en el fet que suposadament es va impedir la policia i funcionaris judicials sortir de la conselleria d'Economia després d'un registre, i que dos cotxes de la Guàrdia Civil van ser "destrossats" (sic).

Tot i mantenir-se en les tesis oficials, la revista demana clemència del Tribunal Suprem per als acusats.