La batalla legal del vicepresident Oriol Junqueras per defensar el seu escó al Parlament Europeu ha tingut avui una resposta negativa al Tribunal General de la UE. El vicepresident del TGUE ha anunciat aquesta tarda la desestimació de la demanda de mesures provisionals formulades per Junqueras per recuperar el seu escó mentre no hi hagi una decisió ferma sobre el recurs que va presentar contra l'acord de l'Eurocambra de deixar-lo vacant.

En el ple del 13 de gener passat, el Parlament Europeu va fer constar la vacant de l’escó amb efectes des del 3 de gener. Junqueras va presentar un recurs en contra i una demanda de mesures provisionals perquè quedés en suspens aquesta decisió. El líder republicà reclamava que s’adoptessin les mesures necessàries per "protegir i fer efectius els seus privilegis i immunitats, així com els seus drets fonamentals a exercir plenament la seva condició de membre del Parlament Europeu fins al moment que es dicti sentència al seu recurs d’anul·lació".

 

L’argument del TGUE per rebutjar les mesures provisionals és que “el jutge de mesures provisionals no pot dirigir ordres comminatòries a entitats que no siguin part en el litigi, com les autoritats espanyoles en aquest cas”, per la qual cosa considera que la sol·licitud és inadmissible.

Pel que fa la petició de Junqueras que se suspengués la decisió del 13 de gener en què es va fer constar la vacant del seu escó, el tribunal considera que no està prou justificada. “L’anul·lació del mandat d’un diputat derivada de l’aplicació de la legislació nacional, implica automàticament l’expiració del mandat del diputat, així com la vacant del seu escó”, argumenta el text que afegeix que el Parlament Europeu es limita a ser informat de l’expiració del mandat i el tribunal no és competent per posar en qüestió la regularitat de la decisió.