El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) es pronunciarà el 6 de juliol sobre la demanda dels eurodiputats exiliats Carles Puigdemont i Toni Comín contra el Parlament Europeu pel veto inicial a donar-los l'escó, informa l'ACN. Després de la vista celebrada el gener, el tribunal amb seu a Luxemburg dictarà una sentència que es podrà recórrer en última instància al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). El cas és del 2019, quan el llavors president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, no els va reconèixer com a eurodiputats a l'espera que els tribunals resolguessin la controvèrsia perquè no havien jurat la Constitució, tal com exigia la legislació espanyola. L'interessant d'aquesta resolució serà els arguments del tribunal amb relació als exiliats independentistes, i el precedent que estableix. Cal recordar que, ara fa unes setmanes, el president de la Comissió d'Afers Jurídics de l'Eurocambra, l'eurodiputat de Ciudadanos, Adrián Vázquez, va anunciar que no es poden verificar les credencials com a diputats de Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé (ERC) perquè "no s'ha rebut la documentació que acrediti amb claredat que s'hagi complert els requisits per a la verificació de les seves actes", és a dir: jurar la Constitució espanyola i recollir l'acta al Congrés dels Diputats. És previsible que la decisió que prengui el TGUE el mes que ve afecti, al seu torn, l'ofensiva de Vázquez al Parlament Europeu.

"Discriminació"

Puigdemont i Comín no van poder ocupar l'escó fins al desembre del 2019, quan l'aleshores president de l'Eurocambra, David Sassoli, els va admetre arran de la sentència sobre la immunitat d'Oriol Junqueras, que establia que la condició d'eurodiputat s'obté únicament per l'elecció a les urnes. En la vista, l'advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye, va defensar que els dos eurodiputats van patir una "discriminació" per no poder ocupar l’escó des de l'inici. Boye va advertir a més que no hi ha una explicació jurídica a la decisió de Tajani, el partit del qual, Forza Italia, comparteix grup a l'Eurocambra amb el PP. "Quan no hi ha una explicació jurídica, només la pot haver-hi política, i la interconnexió entre Tajani i els seus associats i camarades a Espanya va ser clara", va retreure. 

"Efecte dominó"

En ser preguntat sobre si la ratificació dels escons de Puigdemont i Comín per part del TGUE pot tenir algun efecte sobre els temes pendents que els dos polítics catalans mantenen a Luxemburg, Boye va sentenciar: "Efecte dominó". Per la seva banda, l'advocada de l'estat espanyol davant la Unió Europea, Andrea Gavelava demanar que es desestimés el recurs perquè considerava que ja s'havien "reparat els danys" causats a Puigdemont i Comín. Al seu torn, el lletrat del Parlament Europeu, Niklas Göerlitz, va reconèixer que la institució es trobava en "una situació difícil" després que els candidats de Junts guanyessin les eleccions europees, però va defensar que en aquell moment no se'ls podia admetre com a membres.