José Félix Tezanos ha entonat el mea culpa: el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) va subestimar la força electoral de l'extrema dreta de Vox. Així ho ha reconegut aquest dimecres, en compareixença al Congrés dels Diputats, on el president del CIS també ha anunciat canvis en el model d'estimació que ja es podran observar a partir de demà, quan es faci públic el baròmetre mensual del mes de març. El cas més recent és el de Castella i Lleó, on el sondeig preelectoral atorgava entre quatre i vuit escons a la formació de Santiago Abascal. I en va acabar obtenint tretze.

El president del CIS ha fet l'autocrítica en resposta a Vox, a la comissió constitucional del Congrés dels Diputats. "És cert que nosaltres, en aquestes últimes eleccions i en baròmetres, sincerament crec que no estem estimant bé el vot de Vox", ha reconegut José Féliz Tezanos, que ha intentat buscar-hi una explicació. I s'ha dirigit directament als diputats ultres: "Probablement amb Vox passa quelcom semblant al vot ocult. Hi ha persones que probablement no coincideixen en tot amb vostès, però que els voten per malestar o càstig, i que no volen ser identificats com a votants de Vox". I ha reblat: "Però la tasca d'un científic social és identificar això".

Per aquest motiu, Tezanos ha anunciat que introduirà canvis en els models d'estimació, que "han de modificar-se" per a intentar estimar millor la intenció de vot de l'extrema dreta. Aquests nous models d'estimació, ha afegit, ja es podran observar aquest dijous al migdia, quan es publiqui el baròmetre mensual corresponent al mes de març. "Assumim que ens vam equivocar, efectivament", ha conclòs el debat.

L'enquesta d'Iglesias

Una altra polèmica que ha aparegut a la seva compareixença ha estat el fet que Pablo Iglesias tingués accés per avançat a l'enquesta electoral de Castella i Lleó cinc hores abans de fer-se pública. De fet, per error, l'exvicepresident espanyol la va compartir a través del seu canal de Telegram, una publicació que després va esborrar. Preguntat pel portaveu del PP a la comissió constitucional, Tezanos ha respost que no ha pogut determinar com hi va accedir malgrat haver-ho investigat "exhaustivament". El president del CIS ha admès que aquella mateixa setmana va dinar amb Iglesias, però també ha deixat clar que no van parlar de Castella i Lleó, amb l'enquesta que encara no s'havia tancat. En aquest sentit, ha deixat clar que no la va filtrar ni ell ni ningú del seu entorn: "Jo no vaig filtrar res. Ni tenia les dades finals". I hi ha tret ferro, assegurant que tampoc no és un "secret d'Estat".