Nou dia històric per la factura de la llum. En plena onada de calor els preus de la llum fa dies que fa miques tots els rècords que els han precedit. En mig d'una pluja de "màxims històrics" en la despesa energètica la coalició entre Podem i PSOE ha tornat a trontollar. Pablo Echenique, ha encès les alarmes a l'executiu advertint els socialistes que, des d'Unidas Podemos, "donaran la batalla a tots els espais (govern, parlament, carrer) per posar fi a aquest espoli", en al·lusió als disparats preus de la llum. Aquest dijous Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, ha tret importància a la posició dels seus socis de govern i ha assegurat que "mobilitzar-se està bé", però que no és la solució. 

En una entrevista a la Cadena SER, la ministra socialista ha assenyalat les complexitats que arrossega incidir en el preu de la llum. Una tasca complicada que no considera que se solucioni els carrers. "Això no té una solució única i no se soluciona als carrers. El preu de la llum es condiciona per moltes coses i per modificar-lo s'han de tocar totes", ha resumit la socialista. Segons Ribera, l'Executiu espanyol ja està treballant en tots aquests aspectes, fins i tot abans d'entrar en aquesta voràgine de preus rècord. 

Ribera ha seguit defensant el futur de les energies renovables, les quals creo que no només són una aposta pel medi sinó també per als consumidors."Les polítiques de canvi climàtic són molt beneficioses per al preu de l'energia", ha insistit la socialista. 

Aeroport sostenible

En la seva entrevista a la Cadena SER, Ribera ha hagut de fer front al meló de l'ampliació del Prat, la qual ha aixecat passions i odi els darrers dies. Segons la mateixa ministra ella no n'estava al cas, però ha deixat clar que qualsevol projecte sobre el terreny haurà de respectar el medi ambient. La ministra ha celebrat que entre totes les reaccions que hi ha hagut al projecte cap qüestionés la necessitat de què sigui sostenible.

La confiança que mostra Ribera en la sostenibilitat de l'ampliació del Prat no és compartida per diversos grups ecologistes, els quals ha demanat a Pedro Sánchez i Pere Aragonès aturar el projecte. Depana, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife, Amigos de la Tierra i WWF han enviat una carta al president del govern espanyol i al català. Asseguren que la proposta "vulnera tots els compromisos" en la lluita contra el canvi climàtic, més quan han declarat l'emergència climàtica. Alerten que l'ampliació no només suposarà augmentar les emissions, en comptes de reduir-les, sinó que fomentarà un tipus de transport, de comerç i de turisme "contrari" al que requereix la crisi climàtica i ambiental i a les polítiques de lluita contra el canvi climàtic.

 

Imatge principal: Teresa Ribera, vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, durant el traspàs de carteres.