Podemos ha decidit plantar cara i fer front a dues qüestions que estan tensant el govern de coalició que formen amb el PSOE: els rècords històrics del preu de la llum que viu el mercat aquests dies i l'ampliació de l'aeroport del Prat. El portaveu parlamentari de la formació morada, Pablo Echenique, ha encès les alarmes a l'executiu advertint els socialistes que, des d'Unidas Podemos, "donaran la batalla a tots els espais (govern, parlament, carrer) per posar fi a aquest espoli", en al·lusió als disparats preus de la llum, i es mostren molt ferms en aquesta posició: "Qui vulgui seguir-nos que ens segueixi i qui no que es retrati davant la ciutadania".

Sobre l'aeroport del Prat, Echenique ha assenyalat directament el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, que aquest dimecres ha compartit un article a Twitter d'un membre del PSC que defensa i que es mostra partidari de l'ampliació d'aquesta infraestructura. El portaveu parlamentari d'Unidas Podemos ha volgut recordar al primer secretari dels socialistes catalans que l'informe del Grup Intergovernamental d'Experts per al Canvi Climàtic avisa que, en el pitjor dels escenaris, l'aeroport acabarà "sota del Mediterrani" l'any 2100.

Llum: "l'Estat té l'obligació d'intervenir"

Sobre la primera de les carpetes, referent al preu de la llum, Pablo Echenique ha assenyalat que plantaran cara per aquesta qüestió. També traslladaran aquesta oposició "a l'espoli i al saqueig" als carrers, a la cambra baixa i també en el si del mateix govern de coalició. En una al·lusió força clara al PSOE, ha indicat que "qui no ens segueixi, que es retrati davant la ciutadania". A parer del portaveu al Congrés d'Unidas Podemos, "s'ha de reformar el mercat elèctric posant preus màxims a les diferents tecnologies que estiguin basades en els costos reals de producció".

TUIT pablo echenique precio luz psoe

Paral·lelament, Echenique sosté que cal crear "una empresa pública d'energia, perquè l'energia és un bé de primera necessitat". "Quan un oligopoli segresta un bé de primera necessitat i es posa a especular amb aquest per enriquir-se al mateix temps que s'empobreix la majoria del país, l'Estat té l'obligació d'intervenir", ha subratllat el diputat d'Unidas Podemos, que també ha indicat que les empreses "fixen el preu especulativament per forrar-se a costa de les famílies i petits negocis".

Aquest dimecres, el preu de la llum ha tornat a trencar el rècord històric i s'ha situat en els 114 euros per megawatt hora, un increment que voreja el 190% en relació amb el de fa un any, quan estava per sota dels 40 euros per MWh.

El Prat: "l'aviació suposa el 3,5% de l'escalfament global"

L'ampliació de l'aeroport del Prat és un altre assumpte que porta cua i que divideix clarament el PSOE amb el seu soci de govern. Aquest dimecres, Miquel Iceta ha compartit al seu perfil de Twitter un article de Jordi Terrades, secretari de Territori i Infraestructures del PSC. El text de Terrades mostra diferents arguments a favor de l'ampliació de l'aeroport i, a més, defensa que "és una oportunitat per reduir emissions".

"Amb tot el respecte", Pablo Echenique ha replicat directament Miquel Iceta amb una imatge que mostra com quedaria l'aeroport l'any 2100 si es compleixen els pitjors pronòstics que aquesta setmana va indicar a través d'un informe el grup d'experts de l'ONU sobre els efectes del canvi climàtic. El portaveu d'Unidas Podemos li recorda que la infraestructura quedaria "sota del Mediterrani" i que "l'aviació suposa el 3,5% de l'escalfament global", en referència a l'afirmació que es fa que l'ampliació suposaria "una oportunitat per reduir emissions".

TUIT pablo echenique miquel icetaAquesta discrepància i esquerda existent entre socialistes i morats pel Prat ja s'ha evidenciat amb les declaracions de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que va criticar que s'arribés a l'acord sense haver-la tingut en compte. Recentment, Colau també ha qualificat aquest projecte d'"aeroport d'unicorns" i va acusar Aena de "negacionisme climàtic". Tot plegat fa que la convivència entre el PSOE i Unidas Podemos, en ple mes d'agost, sigui molt complicada. I això que encara no ha començat el nou curs polític.

 

Imatge principal: Pablo Echenique, al Congrés dels Diputats. Europa Press.