La vigília que es conegui la classificació dels presos polítics i després de dos mesos de silenci, avui han saltat totes les alarmes quan s'ha començat a parlar de segon grau i no de tercer grau per als condemnats que estan a la presó i que els permetria sortir durant el dia per anar a treballar. 

ERC, que controla les presons catalanes i que és qui determina la classificació, espera un segon grau. Però els advocats de la resta de presos creuen que es pot atorgar el tercer. Així ho ha dit ja Jordi Pina i ara també, i en declaracions a ElNacional.cat, Laura Masvidal, la dona de Joaquim Forn.

Masvidal està convençuda que a tots els presos els pertoca el tercer grau: "M'he llegit la llei i és òbvia. Però estem parlant d'uns presos polítics i no és una llei per a presos polítics".

"No entenc que pressuposin el que decidirà la junta de tractament. Si són professionals, haurien de dictar el tercer grau. Aquí darrere hi ha política, és el que intueixo, però no ho entenc", ha dit Masvidal a ElNacional.cat. I és que la parella de Forn no entén per què ERC surt "a explicar el segon grau en comptes d'exigir el tercer. Només s'entén perquè hi ha un rerefons polític".

Laura Masvidal ha mostrat la seva preocupació en l'àmbit familiar i per la reinserció. Sobre el debat d'avui diu que li "genera molta incomoditat", perquè el tercer grau "permet als presos dibuixar el seu futur". El cas de classificar els presos en el tercer grau, els permetria sortir a treballar. "En Quim és jove i té molts anys al davant. Té projectes al cap i té el dret de buscar una sortida professional. I no és el mateix fer-ho demà que d'aquí a uns mesos o un any", explica.

Segons la parella de Joaquim Forn, ara no és el moment d'un debat sobre el que considera un dret dels presos, sinó que "el tema hauria de ser l'amnistia".