Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, creu que els seus clients poden optar al tercer grau penitenciari. Això comportaria només anar a dormir a la presó i poder sortir durant el dia per anar a treballar. 

En un comunicat al·lega que és possible per l'"entorn social que els acull, possibilitat de trobar feina, no perillositat en la mesura que no han actuat amb violència (com de fet ha manifestat el mateix Tribunal Suprem no condemnant-los per rebel·lió), sense risc de reincidència (el Tribunal Suprem també ha argumentat que la inhabilitació no els permet “tornar a delinquir”) i sense cap responsabilitat civil subsidiària imposada i pendent de pagament (que és l’argument habitual que es fa servir per denegar tercers graus)".

L'advocat critica "les especulacions que en el dia d’avui donen per segur una classificació en segon grau" en referència a l'opinió d'ERC que creu més possible que es classifiqui els presos en un segon grau que no els permetria sortir durant el dia de la presó. En aquest sentit, Pina és contundent: "Aquesta defensa i els meus clients en les darreres setmanes han mantingut un escrupolós respecte envers la tasca dels professionals dels centres penitenciaris que han d’emetre els preceptius informes. En aquest sentit, lamentem les informacions que pretenen justificar i normalitzar la classificació dels interns en segon grau penitenciari".

El proper 14 de desembre, dissabte, farà dos mesos que es va conèixer la sentència i, per tant, s'acaba el termini perquè les juntes de tractament de les presons, formades per funcionaris de carrera experts en diferents àmbits, classifiquin els presos en el grau en què hauran de seguir la condemna. 

És més que probable que la decisió es conegui demà després de la reunió de les tres juntes de tractament de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric, que es farà simultàniament demà al matí.