El diputat republicà Gabriel Rufián i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, han protagonitzat un tens debat a la comissió sobre el finançament il·legal del PP al Congrés dels Diputats. El representant d'ERC i la ministra de Defensa han topat en dues ocasions, pel presumpte finançament il·legal de campanyes del PP per part del seu marit i per una insinuació sobre corrupció de Cospedal dirigida als republicans.

"Sap per què diuen que el seu marit finançava campanyes del PP?", li ha preguntat Rufián, fet que ha molestat la secretària general popular, que ha assegurat que en el moment del finançament irregular el seu marit, Ignacio López del Hierro, no tenia cap relació amb la formació. "Ara que està casat amb mi, té la relació que té amb el PP perquè està amb mi", ha dit a Rufián, que ha assegurat: "No es mereix que vostè faci un Cristina de Borbó o un Ana Mato".

Una altra diferència, la més tensa en tota la conversa, ha tingut lloc quan Rufián li ha preguntat sobre si "la Gürtel forma part del present o del passat del PP". Davant d'aquesta pregunta, la secretària general ha parlat de la corrupció com una qüestió del passat però no ha pogut posar la mà al foc sobre si podrien sortir a la llum més escàndols en el futur. A més, ho ha fet llançant una insinuació compromesa dirigida a ERC: "Vostè pot assegurar que a ERC no passarà una cosa inesperada l'any vinent?", fet que ha molestat el diputat republicà.

"Vostè menteix en seu parlamentària", ha sentenciat Rufián, que s'ha plantat i ha arribat a dir que no continuaria preguntant si no retirava la insinuació sobre corrupció. En aquest sentit, li ha recriminat que moments abans hauria acusat el diputat del PSOE de llançar acusacions contra ella, amenaçant fins i tot de querellar-se. "Si té coratge surti fora i digui-ho", ha exposat Rufián, que ha exigit a Cospedal que donés un exemple de cas de corrupció en què ERC estigui implicada, una cosa que la ministra no ha pogut respondre.

"Qui és M. Rajoy?"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, també ha sortit en el tens debat. "Qui és M. Rajoy?", li ha preguntat Rufián en referència als papers de Bárcenas on apareix aquesta inscripció. A això, Cospedal ha insistit que no hi ha "cap caixa B" al PP. "Hi ha gent que ha fet coses", ha exposat la ministra, que ha esmentat Francisco Correa, cap de la trama, i l'extresorer del PP, Luis Bárcenas.

"El senyor Rajoy no té cap responsabilitat", ha sentenciat De Cospedal en una altra intervenció en la qual ha deixat clar que ni ella ni el president del govern espanyol tenen cap relació amb la Gürtel.