Un dels moments més tensos del primer matí de la vaga d'estudiants indefinida ha tingut lloc al Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, quan hi ha hagut una pica-baralla entre els alumnes que exercien el dret a l'aturada i els que volien fer classe. 

Un grup d'estudiants ha passat la nit al recinte universitari seguint la convocatòria del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC). També n'han bloquejat els accessos amb escriptoris i cadires de les aules. La tensió ha augmentat a primera hora del matí quan els estudiants que volien fer classe han saltat la tanca per accedir a la facultat. 

Entre empentes, els universitaris han fet pressió per obrir les portes en contra de la resistència que oferien els que hi han passat la nit. Hi ha hagut càntics d' 'A por ellos'. 

Un nombre important d'estudiants que volia entrar i fer classe ha començat a abandonar el Campus cap a les 10 del matí, quan ja "han vist clar que avui seria difícil fer classe". Tot i això, alguns s'hi han quedat per intentar parlar amb els estudiants tancats a l'interior. 

Les demandes dels estudiants

"El moment de confrontació ha estat dur, no ens agrada confrontar els estudiants", explica Anna Clua, una de les portaveus del SEPC. "Som un centenar de persones que estem tancades amb unes demandes molt concretes. Volem avaluació única i que el rector es posicioni a favor de l'amnistia i del dret a l'autodeterminació" i ha assenyalat que també demanen que es condemni la repressió d'aquests dies. 

"Sabíem que hi havia un grup organitzat que cridava a la mobilització a les 8.30 hores", comenta referint-se al grup #JoVaigaClasse de l'organització de joves constitucionalistes S'ha Acabat. "La por hi era quan tens un precedents i saps que les probabilitats són altes".  

Des del SEPC insisteixen que parlen d'una "vaga indefinida" i que aguantaran "fins tenir una resposta del rectorat". "Tenim unes demandes materials", assenyalen. 

Opinions contràries

Els estudiants que s'han acostat al campus per fer classe s'han mostrat visiblement enfadats. "Els seus drets estan trepitjant els meus", comentaven alguns. 

Altres demanaven a crits que es destapessin les cares i exigien respectar el seu "dret a fer classe". Alguns d'ells, visiblement molestos, han exposat a la premsa que les demandes no són justes "i que simplement volen avaluació única per manifestar-se cada dia".

Precisament, davant les crítiques d'anar encaputxats, Clua ha insistit que "és per protegir-se". "Quan es veuen les cares hi ha més possibilitat de repressió".

La UPF fa una crida a evitar el Campus

Per altra banda, la UPF ha recomanat en un tuit no acudir per qüestions de seguretat al campus de Ciutadella fins que es normalitzi la situació "a causa de la situació de bloqueig total".

El SEPC ha convocat una vaga indefinida a partir d'aquest dimarts als centres universitaris per reclamar l'avaluació única per als alumnes, és a dir, que els estudiants es puguin examinar de cada assignatura amb un examen final per poder faltar a classe i mobilitzar-se de forma "permanent". 

Crida al diàleg

Després de diversos moments de tensió, un grup d'estudiants ha intentat mediar amb els que es trobaven a l'interior de l'edifici. Finalment, dos estudiants dels que es trobaven tancats han sortit fora a parlar amb l'altre grup per repetir, de nou, les seves demandes.

Han compartit les propostes perquè els estudiants que es trobaven fora asseguraven voler participar en l'assemblea i votar les propostes que els havia fet el rectorat. Tot i això, la conversa s'ha quedat en un punt mort.

Per altra banda, des de les xarxes socials, el SEPC ha realitzat una convocatòria antifeixista després dels moments de tensió viscuts entre els estudiants.

A la concentració també han acabat venint estudiants de la UAB.