La contundència del desafiament de la CUP ha tornat a sorprendre el Govern. I el famós pressingcup s’ha posat de nou en marxa, la qual cosa no ha impedit la tramitació de l'esmena cupaire a la totalitat dels pressupostos. La formació anticapitalista reclama un nou projecte, mentre que el Govern adverteix que, sense els pressupostos, el procés queda “tocat” i emplaça els cupaires a complir els seus compromisos. Tot plegat, al mateix temps que al Parlament ha començat la tramitació de la primera de les lleis de desconnexió, la de la Seguretat Social.

Si la CUP manté la seva esmena, que s’haurà de votar la setmana vinent conjuntament amb la resta d’esmenes de retorn que han presentat tots els grups de l’oposició, el projecte de pressupostos del Govern no es podrà ni tan sols tramitar al Parlament. Serà un revés important per a l'executiu de Carles Puigdemont, i un problema per al funcionament del que queda de legislatura atès que el Govern actua avui amb els comptes del darrer gabinet d'Artur Mas, és a dir, d'un consell executiu amb altres objectius i una estructura diferent -entre altres coses, no tenia una conselleria d’Exteriors-.

Reunió de Govern

La preocupació es va fer evident ahir al palau de la Generalitat durant la reunió del Govern on es va abordar el tema a fons. La voluntat expressada al voltant de la taula rodona del consell és mantenir la negociació oberta i no aixecar-se de les converses, però alhora advertir els cupaires que fer caure els pressupostos marcarà un abans i un després en el procés cap a la creació del nou Estat català.

Els consellers van analitzar els diferents escenaris que es poden plantejar en els propers dies i la conclusió és unànime en el sentit que cal aconseguir que la CUP compleixi el seu compromís per l’estabilitat.

Aquest és el principal argument que va esgrimir ahir la consellera de Presidència, Neus Munté. Va garantir que el Govern està disposat a parlar “de tot”, però això fa imprescindible que els pressupostos es puguin tramitar, atès que el pacte d'estabilitat tot i no ser un “xec en blanc” obliga totes les parts. Prèviament, havia estat el secretari d’Economia, Pere Aragonès, el qui s’havia pronunciat en termes similars en una entrevista a l’ACN.

26-J

Els pressupostos s’estan convertint en una prova d’estrès per al Govern, fins i tot superior al que s’esperaven. La proximitat de les eleccions i la posada en marxa de les campanyes electorals del 26-J s'han creuat en el camí dels comptes al Parlament i també fan estralls. Les referències del candidat de CDC, Francesc Homs, dilluns acusant ERC de tebiesa en la resposta a la CUP no han agradat gens ni mica als socis d'Esquerra.

El Govern es va aixecar de la reunió d'ahir confiant que la disponibilitat expressada a parlar de qualsevol tema que es plantegi i l'ambient de pressió a la CUP permeti reconduir les negociacions.

Nou projecte

Però a la CUP, el discurs del Govern no impressiona especialment. La diputada Eulàlia Reguant va donar per fet que no retiraran l’esmena si no hi ha uns nous pressupostos. Reguant va replicar Munté assegurant que el que deixa “tocat” el procés sobiranista és que JxSí no desplegui la declaració del 9-N.

Queda una setmana per al debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos.