L'exdirector de la televisió d'Andorra Francesc Robert injectava diners (presumptament) a Croàcia mitjançant una societat instrumental al Regne Unit. Així ajudava la família Pujol a blanquejar els diners i Jordi Pujol Ferrusola li ho agraïa traient diners en metàl·lic dels seus comptes bancaris i donant-los al periodista.

Segons publica avui El Mundo, la policia ha presentat un informe a l'Audiència Nacional en què fa públic que Robert, gran amic de la família i acomiadat de la televisió pública per mostrar-se favorable a la independència de Catalunya, va ser un element clau en aquesta trama. En aquesta línia, la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) –que ja havia presentat mesos enrere– ha afegit un punt més a la qüestió traient a la llum un nou informe que també el situa com a una peça indispensable en el blanqueig de capital–.

I no només això. Sempre segons el mitjà citat, la UDEF connecta "per primera vegada" els reintegraments en efectiu que feia Pujol Jr. amb les "injeccions de capital" de la societat croata Kvadrat Grandja, una plataforma que l'utilitzaven per "blanquejar diners fora del circuit declarat".

A banda dels Pujol, aquí també s'hi troben implicades la família Suqué, que és la propietària dels casinos catalans, i empresaris als quals Pujol pare va atorgar en el seu moment projectes públics. Entre aquests noms, s'hi troben Albert EspallargasJosé Miguel Rubio Fernández o Juan Ernesto Piqué.

Connexió financera

Després d'una exhaustiva feina examinant els comptes d'aquesta societat, la UDEF ha posat sobre la taula que "objectivament existeixen indicis de connexió financera" entre l'empresa de Croàcia i el capital que la família Pujol tenia a Andorra. Aquests indicis es justifiquen en tres reintegraments en efectiu entre el 20 de juliol i el 2 d'agost del 2004 per imports de 200.000 i 255.000 euros. Un parell de mesos més tard arribaven a Croàcia 999.905 euros més.

Tot plegat, segons la policia, està relacionat "dins d'un sistema més ampli de compensació" liderat per l'exdirector de la televisió andorrana i per Pujol Jr., en què el primer ingressava des de la seva societat instrumental del Regne Unit diners a Kvadrat Grandja, que després el fill de Pujol retirava i els hi retornava en metàl·lic.

La trama, d'una gran complexitat, s'ha donat a conèixer ara per la UDEF perquè, justifiquen, durant un temps va ser incapaç de determinar l'origen dels fons de la família Pujol perquè ell i Robert haurien eliminat la consonant 'S' en el nom de la societat i això hauria dificultat la investigació policial.