La televisió alemanya ha posat aquest dissabte en dubte les mesures adoptades a Madrid, després que ahir la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, anunciés que tancarà 37 àrees sanitàries i ho ha titllat de "confinament light" perquè només afecta uns barris en lloc de tota la ciutat. Les noves mesures, que s'aplicaran a partir de dilluns per un període de catorze dies, intenten frenar la pujada de casos positius de coronavirus a la capital espanyola, que ahir en va sumar 1.553 de positius en 24 hores, segons dades del ministeri de Sanitat publicades divendres.    

En un primer moment, el govern espanyol havia donat via lliure a les autonomies perquè gestionessin la situació sanitària en cada una de les seves regions. Ara, però, tal com apunta el mitjà alemany, el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ho podria replantejar en el cas de Madrid. Precisament, per abordar la situació crítica de la comunitat, que lidera el nombre de casos d'Espanya, Sánchez mantindrà dilluns una reunió amb Ayuso. De fet, en la seva compareixença d'ahir la presidenta madrilenya va demanar ajuda a l'estat espanyol per poder gestionar la situació a la capital espanyola. 

tagesschau

Article de la televisió alemanya

Sense recursos

La cadena alemanya també posa en relleu que, tal com va passar a la primavera, Madrid lidera el nombre de casos alhora que és el primer lloc del país on els serveis sanitaris comencen a saturar-se. 

En aquest sentit, Yolanda, una infermera que treballa en un hospital de la ciutat, ha relatat que els centres mèdics s'estan omplint de pacients de Covid-19. "No tenim prou personal per cuidar bé tots els pacients. Estem cansats i exhausts", ha manifestat, segons unes declaracions que recull la cadena alemanya. Actualment, més de la meitat dels llits de l'UCI de Madrid estan ocupats per pacients amb coronavirus. 

Precisament, per evitar aquesta ràpida expansió de la pandèmia, Ayuso va anunciar aquest confinament parcial que afecta els barris més humils de les principals ciutats de la comunitat. En concret, la mesura té repercussió en 850.000 persones, que viuen en sis districtes del sud de Madrid i en set ciutats veïnes. En aquests llocs, s'han registrat mil casos per cada 100.000 habitants en dues setmanes; mentre que a Alemanya, actualment, la xifra és d'11 noves infeccions per cada 100.000 habitants per setmana.  

Aquestes, però, no són les úniques mesures que va anunciar ahir Ayuso, sinó que també queden prohibides les reunions de més de sis persones tant en l'àmbit públic com privat, es tanquen els parcs i jardins, es limita l'aforament al 50 % a bars, restaurants i comerços, així com els locals de restauració hauran de tancar a les deu de la nit. Amb aquestes iniciatives, relata la televisió alemanya, Madrid vol evitar que s'hagi de tornar a efectuar un confinament total de la població.